„A devenit deja o traditie pentru seminaristii oradeni, aceea de a face din când în când câte 24 de ore de Adoratie Euharistica în Capela Thabor din incinta Seminarului.
De data aceasta am raspuns invitatiei Sfântului Parinte Papa Francisc de a ne ruga pentru vocatii. Este un mod placut ca în prima vineri din luna, Isus Euharisticul sa fie adorat de viitorii preoti, de cei care îsi iau energia de la cel care este Izvorul vietii.
Începând cu ora 22.00 a zilei de joi, 4 mai 2017, am celebrat începutul Binecuvântarii Euharistice, moment în care s-a expus Sfântul Sacrament spre adorare. Rând pe rând – seminaristi si formatori – am petrecut un anumit timp alaturi de Isus. Au fost momente în care i-am multumit pentru toate darurile pe care ni le-a facut – mai ales pentru darul vietii si al sanatatii. Apoi, i-am multumit pentru chemarea pe care ne-a adresat-o, de a-l urma îndeaproape si l-am rugat sa ne întareasca pe aceasta cale.
Ne-am rugat pentru vocatii. În centrul rugaciunilor noastre au fost vocatiile la preotie, la viata consacrata si, nu în ultimul rând, vocatia fiecarui crestin de a duce mai departe Vestea cea buna. Mesajul Papei Francisc adresat întregii Biserici cu ocazia celei dea 54-a Zi mondiala de rugaciune pentru vocatii – zi celebrata în fiecare an în a 4-a Duminica de dupa Pasti – ne priveste pe fiecare dintre noi. Ne-am amintit de cuvintele lui Isus: „Secerisul este mare, însa lucratorii sunt putini. Rugati-l deci pe Domnul secerisului sa trimita lucratori în secerisul lui” (Lc. 10,2), cuvinte adresate celor saptezeci si doi de ucenici pe care i-a trimis sa-l vesteasca. Mai mult decât atât, ceea ce le mai spune Isus ni se potriveste si noua: „iata, va trimit ca pe niste miei în mijlocul lupilor” (Lc. 10,3). Uneori ne cuprinde o frica, mai ales când privim în jur si vedem ca lupii zilelor noastre încearca din rasputeri sa prade. Ne înspaimânta nu doar societatea secularizata care îl exclude pe Dumnezeu; nu ne înspaimânta nici macar fanaticii care, în numele religiei, martirizeaza mii de crestini în toata lumea. Despre toate acestea Isus ne-a avertizat – „Daca lumea va uraste, sa stiti ca pe mine m-a urât înainte de voi! Daca m-au persecutat pe mine, va vor persecuta si pe voi” (In. 15,18.20). Ceea ce ne înspaimânta cel mai tare sunt aceia care poarta haina de crestin dar se comporta diferit, chiar opus. Aceasta este lumea diluata în care trebuie sa vestim Cuvântul. De aceea trebuie sa ne hranim tot mai mult din El. De aceea trebuie sa devenim puternici, iar forta o luam tot de acolo, de pe Altar.
Alaturi de Isus Euharisticul, am mai avut o prezenta frumoasa care n-ea însotit în rugaciune. Este Preacurata lui Mama. Este Mama noastra din cer care ne ocroteste mereu. Se împlinesc 100 de ani de când aparea copilasilor la Fatima pentru ca, prin intermediul lor, sa invite lumea la convertire. Statuia Maicii Sfinte de la Fatima a fost si este prezenta în Capela noastra privata în aceasta perioada, tocmai pentru a ne ajuta sa ne aducem aminte zilnic de iubirea sa materna care ne conduce la Isus.
Sfânta Euharistie si Sfânta Fecioara sunt cei doi stâlpi de care, daca este ancorata, corabia Bisericii nu se va scufunda niciodata. Sunt cei doi stâlpi de care, daca este ancorat, preotul, seminaristul, crestinul… nu se va scufunda niciodata!
Celebrarea celor 24 de ore de rugaciune s-au încheiat vineri seara când am rostit împreuna rugaciuni pentru tânarul Felix care, dupa o crunta perioada, a pierdut lupta cu boala si a plecat, prea devreme – spunem noi, sa-l întâlneasca pe cel pe care noi l-am adorat si-l adoram. A avut loc apoi Binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament.
Aducem multumire lui Dumnezeu pentru ca ne ofera momente solemne de întâlnire cu El; momente în urma carora obtinem acele haruri de care avem nevoie pentru a-l marturisi zi de zi! Lui sa-i fie Gloria si marirea în vecii vecilor!

Rector