„Episcopia Româna Unita cu Roma, Greco-Catolica, de Cluj-Gherla în colaborare cu Universitatea Babes-Bolyai a organizat, în zilele de 16-17 dec. 2017, Simpozionul omagial: Episcopul greco-catolic Iuliu Hossu, Centenarul hirotonirii (1917-2017) – Centenarul Unirii (1918-2018).
Dat fiind faptul ca sâmbata, 16 dec. 2017, Regele Mihai a fost condus pe ultimul drum pamântesc fiind declarat doliu national pentru acest „fauritor de istorie”, în comuniune cu întreaga tara participantii la Simpozion au pastrat momente de reculegere, s-au rugat pentru odihna sufletului si au omagiat si aceasta mare personalitate. Regele Mihai a fost contemporan cu Episcopul Iuliu Hossu, cei doi s-au cunoscut si respectat reciproc.
Prima parte a manifestarii s-a desfasurat în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” de la demisolul Catedralei în constructie din Piata Cipariu, Cluj-Napoca si a avut o prestatie academica, constând în conferintele sustinute de distinsii profesori universitari clujeni: Acad. Prof. Dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universitatii Babes-Bolyai, Prof. Dr. George Cipaianu si Asist. Univ. Dr. Lucian Turcu de la Facultatea de Istorie si Filosofie a UBB Cluj. În încheiere, urmasul în tronul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihalmeanu, a prezentat profilul spiritual al Episcopului martir si marturisitor Iuliu Hossu, prin prisma momentului consacrarii sale episcopale din 1917 si, desigur, referindu-se si la momentul Marii Uniri de la 1 Dec. 1918, al carei vestitor a fost tânarul pe atunci Episcop român unit de Gherla.
De asemenea, Preasfintia Sa a prezentat Expozitia documentara „Iuliu Hossu, Pastor al românilor si Marturisitor al credintei”, cuprinzând referinte biografice, opinii ale unor personalitati si imagini reprezentative din si despre viata Ierarhului de Cluj-Gherla.
În semn de recunostinta pentru expunerile sustinute, care au redeschis file luminoase din istoria Bisericii Române Unita cu Roma, cu accentul pe rolul si personalitatea Episcopului Iuliu Hossu, conferentiarii: Acad. Prof. Dr. Ioan-Aurel Pop, Prof. Dr. George Cipaianu si Asist. Univ. Dr. Lucian Turcu, au primit din partea Preasfintiei Sale Florentin calde multumiri si Diploma si Medalia „Iuliu Hossu”, semne ale dublului centenar.
Au raspuns invitatiei PS Florentin, onorând cu prezenta evenimentul comemorativ, PS Virgil Bercea Episcop de Oradea, superiorii Ordinelor si Congregatiilor religioase de pe teritoriul eparhiei: Pr. Laurian Daboc – Ordinul Sfântului Vasile cel Mare (OSBM), Maica Marcela OSBM, Maica Teodorina – Congregatia Surorilor Maicii Domnului, Pr. Henryk Urban – Societatea lui Isus.
De asemenea, au participat cadre universitare clujene si intelectuali, între care: Prof. Univ. Dr. Ioan Bocsa, Prof. Univ. Dr. Ruxandra Cesereanu, cei care, împreuna si cu PS Virgil, au primit aceleasi insemne de recunostinta. Diploma si Medalia omagiala „Iuliu Hossu” a fost acordata, de asemenea, si unui reprezentant al familiei Hossu, Dl. Ing. Gelu Hossu, nepot al Cardinalului.
Participarea la aceste momente a fost numeroasa, multi au fost cei care au dorit sa reîntâlneasca spiritualitatea unui Ierarh de exceptie. Episcop iubitor de Dumnezeu si de tara, om de înalta cultura, Iuliu Hossu a fost, nu doar Pastorul credinciosilor greco-catolici ai Eparhiei de Gherla si apoi de Cluj-Gherla (din 1930), ci si membru de onoare al Academiei Române (din 1945), Senator de Drept în Parlamentul României interbelice, apoi, ca încununare a vietii dedicata lui Dumnezeu, a primit cununa de martir si marturisitor al credintei în timpul regimului comunist.
Conferintele au fost intercalate cu momente de intermezzo muzical, lucrari de muzica simfonica interpretate de cvartetul Armonia din Cluj-Napoca, care au contribuit la frumusetea si bogatia spirituala a evenimentului.
Sursa: Eparhia de Cluj-Gherla