Data celebrării Paștelui nu se schimbă în contextul pandemiei de Coronavirus. Congregația pentru cultul divin și disciplina sacramentelor a publicat miercuri, 25 martie 2020, un decret de ”actualizare” a indicațiilor generale și a sugestiilor transmise episcopilor în decretul din 19 martie 2020. La fel a procedat și Congregația pentru Bisericile orientale catolice. Decretele vizează atât desfășurarea celebrărilor liturgice, cât și trăirea credincioșilor.

Congregația pentru Bisericile orientale catolice a oferit indicații generale asemănătoare celor propuse ritului roman sau latin. Se recomandă, printre altele, să se țină, ”cu rigoare, sărbătorile în ziua prevăzută de calendarul liturgic, cu relativele slujbe care vor putea fi celebrate și transmise în streaming, astfel încât să fie urmărite în casă de credincioși”, pentru care se amintește ”valoarea rugăciunii personale și familiale”.

Pentru Sfânta și Marea Joi a Sfintelor și Mântuitoarelor Pătimiri, dat fiind că în celebrarea liturgică a dimineții unele Biserici sui iuris celebrează sfințirea Marelui Mir, ”această celebrare, nefiind legată în Răsărit de această zi, poate fi mutată la o altă dată”.

Pentru Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor se invită la valorizarea ”rugăciunii în jurul Crucii și la mormântul lui Cristos, singuri sau în familie, folosind bogăția textelor din tradițiile orientale specifice acestei zile”.

Pentru Noaptea Învierii se adresează familiilor îndemnul de ”a se aduna pentru a citi Evanghelia Învierii, aprinzând o lumânare și cântând unele tropare sau cântări tipice respectivei tradiții, care de multe ori sunt cunoscute pe de rost de către credincioși”, iar acolo unde este cu putință, ”prin glasul de sărbătoare al clopotelor”.

Sursa: https://www.vaticannews.va

Autor: A. Dancă