„În zilele de 4 si 5 iunie, Misiunea Greco-Catolica Româna de la Paris aniverseaza 70 de ani de la fondare. Desi initial a fost conceputa ca o institutie româneasca în inima Parisului, o casa de primire pentru românii care au sosit în Franta, din diferite motive, Misiunea Greco-Catolica Româna, nascuta în împrejurarile istorice dificile prin care poporul român a trecut în timpul celui de-al II-lea razboi mondial si în anii care au urmat, a ajuns sa fie o oaza de spiritualitate si de traditie româneasca sau cum spunea chiar fondatorul ei, Monseniorul Gheorghe Surdu: "o insula româneasca libera pe pamântul ospitalier al Frantei."

Cu mai mult de 1.500 de credinciosi ce locuiesc în zona Parisului, Misiunea Greco-Catolica Româna ofera imaginea unei biserici tinere, care se ridica din cenusa. Diversele activitati pastorale, dar de asemenea, conferintele si expozitiile oferite publicului larg francez si român, arata vitalitatea acestei comunitati care a gasit libertatea de a-si exprima credinta si traditia în comuniune cu ierarhia Bisericii Greco-Catolice din România.

La evenimentele organizate cu aceasta ocazie parintele Cristian Crisan, rectorul misiunii, i-a invitat pe Preasfintia Sa Mihai, Episcopul Eparhiei de Bucuresti si Preasfintia Sa Claudiu, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, ambii fiind fosti slujitori ai acestei comunitati. La aceasta sarbatoare comunitatea româneasca are bucuria de a-l avea în mijlocul lor si pe fostul rector al Misiunii, pr. Gabriel Buboi, în prezent Rector al Colegiului Pontifical Pio Romeno de la Roma.

Prima parte a programului s-a desfasurat sâmbata, la sediul misiunii din strada Ribera, iar azi 5 iunie, comunitatea s-a reunit la biserica din strada Michel-Ange pentru Sfânta Liturghie în cadrul careia 13 copii au primit în mod solemn prima împartasanie.

La frumoasa sarbatoare a participat întreaga comunitate alaturi de care au fost prezenti Excelenta Sa Luca Niculescu, Ambasadorul României în Franta, domnul Oleg Ungureanu, din cadru aceleiasi ambasade, Mons. Claude Bressolette, vicar emerit pentru Bisericile Orientale din Franta.
Dupa terminarea Sfintei Liturghii invitatii au transmis mesaje de felicitare cu ocazia aniversarii celor 70 de ani de la fondare. Preasfintia Sa Claudiu a dat citire mesajului Preafericirii Sale Cardinal Lucian Muresan. Au mai fost citite mesaje din partea Ambasadei României si din partea Arhiepiscopului de Paris.
În cuvântul sau Preasfintia Sa Mihai, Episcopul Eparhiei de Bucuresti, i-a invitat pe cei prezenti sa vada în aceasta aniversare, profund spirituala, prietenia Mântuitorului fata de fiecare.

Dupa Sfânta Liturghie, toti cei prezenti au participat la o agapa frateasca organizata de familiile copiilor care s-au împartasit pentru prima data în mod solemn cu Trupul si Sângele Domnului.

Sursa: http://www.e-communio.ro