„Astazi, 5 iunie 2016, în Piata San Pietro a avut loc canonizarea a doi Fericiti, deveniti astfel Sfinti: suedeza Maria Elisabeta Hesselblad si polonezul Stanislau Papczynski, ambii fondatori de ordine. Redactia româna a Radio Vatican a publicat astazi doua scurte portrete ale acestor noi sfinti. (Un alt material a aparut pe Ercis.ro, traducere de pe L’Osservatore Romano. Biografiile au fost integrate pe SfintiCatolici.ro.)
Sfânta Maria Elisabeta Hesselblad, calugarita, a fondat Ordinul „Preasfântul Mântuitor al Sfintei Brigita”. Nascuta la Fåglavik, în Suedia, la 4 iunie 1870, Maria Elisabeta Hesselblad a murit la Roma, în data de 24 aprilie 1957, fiind beatificata în Piata Sfântul Petru, de Papa Ioan Paul al II-lea, la 9 aprilie 2000. Nascuta într-o familie luterana, Maria Elisabeta a început sa perceapa înca de mica suferinta fracturii dintre Biserici, ajungând sa se roage pentru a gasi „adevaratul Staul” despre care citise în Evanghelie.
Plecând în Statele Unite în cautarea unui loc de munca, s-a îmbolnavit imediat dupa debarcare si, odata vindecata, a început sa se dedice îngrijirii bolnavilor, potrivit unei promisiuni facute în timpul bolii. A lucrat ca infirmiera la Spitalul Roosvelt din New York. Calauzita spiritual de preotul iezuit Hagen, Maria Elisabeta a cercetat profund doctrina catolica, succesiv primind Sacramentul Botezului, la 15 august 1902. Un an mai târziu a ajuns la Roma si, vizitând casa în care a trait sfânta Brigita a Suediei, a înteles unde avea sa îsi continue opera. Primita în mijlocul calugaritelor carmelite care, la acea vreme, aveau în custodie casa Sfintei Brigita si, cu permisiunea Papei Pius al X-a, a îmbracat vesmântul ordinului calugaresc fondat de Sfânta Brigita. Si-a dedicat tot restul existentei pamântesti restabilirii ordinului brigitinelor. De asemenea, în perioada celui de-al doilea razboi mondial s-a implicat cu fervoare în misiunea adapostire a evreilor persecutati.
Sfântul Stanislau Papczynski, pe numele sau de botez Jan, s-a nascut la 18 mai 1631 în localitatea Podegrodzie, din districtul Nowy Sacz, în Polonia. A intrat în Congregatia calugarilor piaristi luându-si numele Stanislau al lui Isus-Maria, fiind apoi sfintit preot. Angajamentul sau fata de o mai mare respectare a regulii ordinului a dus la instaurarea unor conflicte, situatie în urma careia Stanislau a demisionat pentru a evita ulterioare neîntelegeri. În anul 1670, preotul Stanislau a facut un act de încredintare totala Domnului si Sfintei Fecioare Maria, promitând sa se ocupe de raspândirea cultului lor prin fondarea Congregatiei preotilor mariani cu numele de Neprihanita Zamislire a Sfintei Fecioare Maria.
Pr. Stanislau a propus ideea sa de viata calugareasca unui grup de calugari eremiti care traia în zona. Ordinul, ultimul de clerici regulari din istoria Bisericii, a primit aprobarea pontificala în septembrie 1699. Printre particularitatile sale, pe lânga apararea Neprihanitei Zamisliri, se regaseau rugaciunea pentru sufletele din Purgator si catehizarea agricultorilor slab instruiti din punct de vedere religios. Într-una din scrisorile sale, Sfântul Stanislau spunea ca „doua sunt calitatile prin care se împodobesc si stralucesc sfintele institute calugaresti: virtutile si educatia”. Sfântul Stanislau a murit la 17 septembrie 1701, într-un mic convent adiacent bisericii Cenaclul Domnului din localitatea Góra Kalwaria, unde a fost înmormântat. Parintele Stanislau Papczynski a fost beatificat la 16 septembrie 2007.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va/