„De mult timp plutea în aer, astazi a venit oficialitatea: Papa Francisc, la propunerea Consiliului celor noua cardinali care colaboreaza cu el pentru reforma Curiei, a aprobat ad experimentum Statutul noului Dicaster pentru Laici, Familie si Viata.
Vor ajunge în el, de la 1 septembrie, actualele Consilii Pontificale pentru Laici si pentru Familie. La acea data, ambele Dicastere actuale vor înceta din functiile lor si vor fi suprimate, „fiind abrogate articolele 131-134 si 139-141 din constitutia apostolica Pastor bonus, din 28 iunie 1988”, explica nota de astazi a Sfântului Scaun. Cu noua structura vaticana va fi unita Academia Pontificala pentru Viata, precum va avea legatura directa si Institutul Pontifical „Ioan Paul al II-lea” pentru Studii despre Casatorie si Familie.
Actualele Consilii Pontificale pentru Laici si pentru Familie vor ramâne în functie pâna în septembrie, asadar, cu respectivii presedinti, cardinalul Stanislaw Rylko si arhiepiscopul Vincenzo Paglia, în functie pâna la acea data. Cu nasterea noului Dicaster – aceasta este denominatia data de Statut, nici congregatia si nici consiliul pontifical – ar trebui apoi sa fie numit noul prefect. Si prefectul va fi ajutat de un secretar, „care ar putea sa fie laic”, si de trei subsecretari laici, fiecare în fruntea uneia dintre cele trei sectiuni în care va fi împartit Dicasterul: pentru credinciosii laici, pentru familie si pentru viata.
Dicasterul va avea „proprii membri – se citeste în Statut – între care credinciosi laici, barbati si femei, celibatari si casatoriti, angajati în diferitele domenii de activitate si care provin din diferitele parti ale lumii, asa încât sa reflecteze caracterul universal al Bisericii”.
Conform Statutului, „Dicasterul este competent în acele materii care sunt de pertinenta Scaunului Apostolic pentru promovarea vietii si apostolatului laicilor, pentru îngrijirea pastorala a familiei si a misiunii sale, conform planului lui Dumnezeu si pentru ocrotirea si sprijinirea vietii umane”. Urmând toate normele stabilite pentru Curia Romana.
Laicii
Cât priveste sectiunea pentru credinciosii laici, „revine Dicasterului sa însufleteasca si sa încurajeze promovarea vocatiei si misiunii credinciosilor laici în Biserica si în lume, ca indivizi, casatoriti sau necasatoriti, de asemenea ca membri care apartin asociatiilor, miscarilor, comunitatilor, cu o atentie deosebita fata de misiunea lor speciala de a însufleti si a perfectiona ordinea realitatilor vremelnice”. El, în plus, „promoveaza studii pentru a contribui la aprofundarea doctrinala a temelor si a chestiunilor referitoare la credinciosii laici”; va favoriza si „participarea credinciosilor laici la instruirea catehetica, la viata liturgica si sacramentala, la actiunea misionara, la faptele de milostenie, de caritate si de promovare umana si sociala”, sustinând „de asemenea prezenta activa si responsabila în organele consultative de conducere prezente în Biserica la nivel universal si particular”.
Familia
Referitor la sectiunea pentru familie, „în lumina magisteriului pontifical, promoveaza îngrijirea pastorala a familiei, îi tuteleaza demnitatea si binele bazate pe sacramentul casatoriei, îi favorizeaza drepturile si responsabilitatea în Biserica si în societatea civila, pentru ca institutia familiala sa poata îndeplini tot mai bine propriile functii atât în cadrul eclezial cât si în cel social”. Va oferii linii directoare „pentru programe pastorale care sa sustina familiile în formarea tinerilor la credinta si la viata ecleziala si civila, atenti în special fata de cei saraci si de cei marginalizati”. În plus, va încuraja „deschiderea familiilor la adoptia si la încredintarea copiilor si la îngrijirea batrânilor, facându-se prezenta pe lânga institutiile civile pentru ca sa sustina aceste practici”.
Viata
În sfârsit, sectiunea pentru viata „sustine si coordoneaza initiative în favoarea procreatiei responsabile, precum si pentru tutelarea vietii umane de la zamislirea sa pâna la sfârsitul sau natural, tinând cont de necesitatile persoanei în diferitele faze evolutive”. Noul Dicaster este aproape „si încurajeaza organizatiile si asociatiile care ajuta femeia si familia sa primeasca si sa pazeasca darul vietii, în special în cazul sarcinilor dificile, si sa previna recurgerea la avort”. Va alimenta „programe si initiative menite sa ajute femeile care au avortat. Pe baza doctrinei morale catolice si a magisteriului Bisericii studiaza si promoveaza formarea cu privire la principalele probleme de biomedicina si de drept referitoare la viata umana si cu privire la ideologiile care se dezvolta privitoare la însasi viata umana si la realitatea neamului omenesc”.
De Domenico Agasso jr
(Dupa Vatican Insider, 4 iunie 2016)
Sursa: http://itrc.ro