„Postul Adormirii Maicii Domnului începe de obicei pe 1 august si are o durata de doua saptamâni (1-15 august). Lasatul secului pentru postul Adormirii Maicii Domnului se face pe data de 31 iulie. În cazul în care 31 iulie este în zi de miercuri sau vineri, se lasa sec în seara zilei de 30 iulie si postul începe pe 31 iulie.
Postul Adormirii Maicii Domnului mai este cunoscut si sub denumirea de Postul Sfintei Marii. Este un post care îi pregateste pe crestini pentru cele doua mari praznice din luna august: Schimbarea la Fata (6 august) si Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Originea acestui post a fost fixata în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului Adormirii Maicii Domnului era diferita pentru crestini, cei din Antiohia posteau o zi, pe 6 august , în vreme ce la Ierusalim acest post tinea opt zile. Existau si crestini care posteau toata luna august, în vreme ce altii posteau în luna septembrie. Uniformizarea datei si a duratei postului a avut loc în sec. al XII-lea, la sinodul local din Constantinopol (1166), condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis. Aici s-a stabilit ca acest post sa fie tinut începând cu 1 august si sa se termine pe 15 august, ziua celebrarii Adormirii Maicii Domnului.