„Mitropolia Româna Unita cu Roma cinsteste 40 de academicieni care au fost elevi, dascali si episcopi în orasul scolilor.
40 de nume de personalitati ale Blajului sunt înscrise în istoria Academiei Române, de la cei care au creat aceasta institutie, pâna la cei care au prezidat-o si i-au marcat activitatea stiintifica. Mitropolia Unita Româna cu Roma a dorit sa aduca un omagiu celor care au reprezentat-o în aceasta prestigioasa institutie prin publicarea unui volum omagial, ce va fi lansat în Catedrala Sfânta Treime din Blaj, în 2 iunie. De la literatura si studii filologice pâna la medicina, psihologie sau stiinte ale naturii, de la chimie pâna la arta muzicala, de la drept la teologie, domenii importante ale artei si stiintei au fost reprezentate de dascali, elevi si episcopi din Mica Roma.
În perioada 23 mai – 1 iunie, vom prezenta câte un academician – dascal al Blajului. Astazi, Sigismund Toduta, compozitor.

SIGISMUND TODUTA (1908-1991), compozitor, membru corespondent al Academiei Române 1991
Sigismund Toduta a fost elev si apoi profesor de muzica la Blaj, dupa studii de specializare la Academia „Santa Cicilia“ din Roma. Profesor de teorie, solfegiu, armonie, contrapunct, fuga si compozitie rector al Conservatorului clujean si director al Filarmonicii de Stat, compozitiile sale s-au bucurat de aprecieri deosebite înca de la început, fiind distins, în 1940, cu premiul „George Enescu“.
În timpul cât a fost profesor la Blaj, Sigismund Toduta a colaborat cel mai mult cu Celestin Cherebetiu, între cei doi legându-se o statornica prietenie care va dainui si dupa ce ambii profesori parasesc Blajul pentru lumea academica a Clujului.
Tot la Blaj a cunoscut-o pe viitoarea sa sotie, Maria Ana Suciu, sora Episcopului Martir Ioan Suciu, cu care se casatoreste în anul 1940. Sotia terminase studiile filologice la Cluj si preda limba franceza la Liceul Teoretic de Fete.
Creatia sa muzicala cuprinde: muzica simfonica; muzica de camera, dar si muzica vocal-simfonica sau corala precum Missa, Psalm 97, Psalm 133, piese corale religioase si laice, oratoriul Pe urmele lui Horea, balada-oratoriu Miorita, Liturghia pentru patru voci egale, Doua madrigale pe versuri de Dante si multe atele. A fost numit membru corespondent al Academiei Române în anul 1991."

Adrian Solomon despre Sigismund Toduta fragmente citate din volumul "Academia Româna si Blajul", Editura Buna Vestire, 2016, Blaj
Sursa: http://www.e-communio.ro

Biroul de presa al Mitropoliei BRU