„În data de 22 iulie 2014, Excelenta Sa Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula – Ungaria, a efectuat o vizita de lucru în localitatea Leta Mare (Letavertes), din judetul Hajdu-Bihar. Aceasta localitate numara peste 7000 de locuitori. În aceasta localitate traiesc etnici români, majoritatea de religie greco-catolica. În trecut, aici se gasea o importanta comunitate româneasca.
În timpul vizitei, diplomatul român a fost primit, la sediul primariei, de catre primarul localitatii, Menyhart Karoly si de presedintele Autoguvernarii Minoritare Românesti din Leta Mare, domnul Crisan Gavril. Consulul general Florin Vasiloni a vizitat apoi sediul Autoguvernarii Minoritare Românesti. Tot aici fiinteaza o asociatie culturala a etnicilor români. Recent, ei au organizat o excursie în România, în zona Brasov.
În continuare a fost vizitata Biserica Greco-Catolica din localitate. Aici au fost primiti de catre parintele Szimicsku Ferenc, paroh la Leta-Mare si Protopop. În incinta acestei Biserici, se afla amenajat un mic muzeu, unde se pot vedea, printre altele, carti liturgice si alte înscrisuri în limba româna, datând din jurul anului 1900 si mai devreme, care atesta prezenta româneasca în aceasta localitate. De asemenea, lânga iconostas, se gasesc doua statuete care contin inscriptii în limba româna, ce dateaza din anul 1904.
Anual, în aceasta localitate, se organizeaza o manifestare dedicata unor înaintasi ilustrii, care si-au legat viata si activitatea de localitatea Leta-Mare. Este vorba despre Iosif Vulcan (scriitor, publicist, membru al Academiei Române), Ioan Irimie (Janos Irinyi) – om de stiinta si inventator al chibritului cu fosfor si Iustin Popfiu (preot, protopop, scriitor). În acest an, în luna noiembrie, se va desfasura a XX-a editii a acestei manifestari.
În convorbirile avute, consulul general Florin Vasiloni a discutat cu oficialii amintiti despre situatia comunitatii românesti, despre proiectele de infrastructura din localitate, despre legaturile avute de primaria si reprezentantii comunitatii românesti cu localitati si institutii din România.