„În perioada 7-12 martie s-a desfasurat la Roma un curs de formare asupra noului proces de nulitate a casatoriei si a procedurilor de desfacere a casatoriei sacramentale neconsumate. Initiatorul acestui curs, care s-a adresat în primul rând persoanelor specializate în drept canonic (latin si oriental), a fost Tribunalul de Apel al Rotei Romane care, prin persoana Decanului, Mons. Pio Vito Pinto, a prezentat celor aproximativ 500 de participanti reforma dorita si exprimata de Papa Francisc prin cele doua Motu Proprio: Mitis Iudex Dominus Iesus (pentru Biserica de rit latin) siMitis et misericors Iesus (pentru Bisericile Catolice Orientale).
Relatorii, în primele zile ale cursului, au expus în detaliu procedurile de desfacere a casatoriei sacramentale neconsumate (super ratum et non consummatum), procedura care se încheie prin dispensa acordata de Sfântul Parinte, în cazurile în care se constata acest fapt. În a doua parte a cursului, Mons. Pio Vito Pinto, Decanul Rotei Romane, a expus procedura de constatare a nulitatii Sfintei Hirotoniri.

În ultima parte a cursului atentia s-a axat pe analiza detaliata a celor doua Motu Proprio, promulgate de catre Papa Francisc si intrate în vigoare pe 8 decembrie 2015. Au fost evidentiate noile aspecte canonice ale procesului de nulitate a casatoriei precum: abrogarea necesitatii a doua sentinte conforme pentru finalizarea procesului, forul competent de judecata, instrumentalizarea cauzei, sentinta si punerea ei în aplicare. De asemenea, o noutate în ambientul canonic a fost reprezentata si de expunerea „procesului mai scurt” în fata Episcopului.
Canoanele acestor doua Motu Proprio înlocuiesc canoanele 1357-1377 din Codul Canoanelor Bisericilor Orientale si canoanele 1671-1691 din Codul de Drept Canonic (al Bisericii Romano-Catolice) si accelereaza procesul de nulitate a casatoriei, pastrând totodata neatinsa indisolubilitatea acesteia.
Din partea Bisericii Greco-Catolice din România au participat: Pr. Ioan Balea, Vicar judecatoresc al Eparhiei de Maramures si Presedinte al Tribunalului Intereparhial de Prima Instanta cu sediul la Baia-Mare; Pr. Dr. Traian-Radu Coste-Deak, Vicar Judecatoresc al Eparhiei de Cluj-Gherla; Drd. Liviu-Nicolae Ursu, Judecator al Tribunalului Ordinar cu sediul la Blaj si unii studenti ai Colegiului Pontifical Pio Romeno din Roma, care se specializeaza în drept canonic oriental. Din partea Bisericii Romano-Catolice a participat Pr. Dr. Eduard Giurgi, Vicar judecatoresc al Arhidiecezei de Bucuresti.
Sâmbata, 12 martie, toti participantii vor fi primiti în audienta de catre Sfântul Parinte Papa Francisc.

Sursa:http://www.e-communio.ro