„Sfântul Ioan Paul al II-lea nu înceteaza sa ne vorbeasca, sa ne inspire, sa ne conduca si sa ne dea curaj, a spus cardinalul Stanislaw Dziwisz la a 13-a aniversare a mortii lui Karol Wojtyla.
"Au trecut treisprezece ani de la moartea acelui sfânt pastor care nu înceteaza sa ne vorbeasca, sa ne inspire, sa ne conduca si sa ne dea curaj", a spus cardinalul Stanislaw Dziwisz în timpul liturgiei solemne, oficiate la 2 aprilie 2018 în sanctuarul "Sfântul Ioan Paul al II-lea" din Cracovia.
Prelatul, fost secretar particular al lui Karol Wojtyla, le-a adresat participantilor la liturgie întrebarea despre ce anume putem citi din cartea vietii lui Ioan Paul al II-lea, care s-a închis la 2 aprilie 2005, dar care ramâne deschisa pentru Biserica si pentru lume, mai ales cu beatificarea si apoi succesiva canonizare a papei polonez.
Raspunzând la acea întrebare, cardinalul Dziwisz a afirmat ca Dumnezeu a fost mereu în centrul existentei lui Ioan Paul al II-lea, care si-a construit viata, ca pe o stânca, privind fata lui Isus Cristos.
Dupa aceea, Dziwisz a afirmat ca din cartea vietii lui Karol Wojtyla se poate cunoaste atitudinea sa fata de om, fata de fiecare om, rascumparat cu sângele Mântuitorului. "A fost o atitudine de slujire si de atentie", a spus prelatul, aducând la atentia credinciosilor câteva exemple concrete: "Ioan Paul al II-lea era convins ca omul este calea Bisericii si de aceea neîncetat încuraja Biserica sa-l slujeasca; promova grija fata de orice viata zamislita si lipsita de aparare; încuraja pastoratia tinerilor si a familiilor, îngrijirea bolnavilor, a persoanelor non-autosuficiente si a batrânilor".
În afara de asta arhiepiscopul de Cracovia a subliniat ca din cartea vietii lui Ioan Paul al II-lea putem învata si o mare iubire a sa fata de Biserica. "Iubirea fata de o Biserica nu ideala care nu exista, ci fata de Biserica oamenilor fragili si pacatosi, oameni pe calea convertirii care se întorc pe drumurile indicate de Evanghelii. Ioan Paul al II-lea, cu întelepciune si rabdare conducea marea comunitate ecleziala foarte diferentiata", pentru ca "sa vorbeasca diferite limbi" si pentru ca "sa exprime credinta în contextul culturilor si traditiilor diferite. În inima sa de pastor era loc pentru toti. Ioan Paul al II-lea a introdus Biserica în al treilea mileniu al credintei crestine si ne-a încurajat pentru ca, privind fata lui Isus Cristos, unicul Mântuitor al lumii, sa înaintam în largul credintei, al sperantei si al iubirii devenind, în lumea noastra asa de nelinistita, plamada ei.
În afara de asta cardinalul a reafirmat rolul desfasurat de Ioan Paul al II-lea în cadrul comunitatii internationale: "Din cartea vietii lui Ioan Paul al II-lea putem citi simtul sau de responsabilitate fata de destinele lumii, deoarece vedea cu realism atât binele cât si raul din lume. Nu-i scapau nici egoismele, nici tensiunile si conflictele. Totusi, încerca sa dialogheze cu toti si în primul rând cu responsabilii cu destinele popoarelor care nu întotdeauna erau condusi de însesi motivatiile sale. Îi primea pe conducatorii marilor religii din lume invitându-i sa se roage pentru pace. Nu pot exista dubii ca Ioan Paul al II-lea a adus o contributie semnificativa la eliberarea popoarelor din Europa centrala si de est de jugul sistemului totalitar".
În concluzie, arhiepiscopul de Cracovia a multumit Domnului pentru "sfântul pastor" care a fost un dar pentru Biserica si pentru lume si un dar pentru fiecare dintre noi. "Fiecare urmeaza propria cale a caritatii si a slujirii, conform cu propria vocatie si cu darurile pe care le-a primit de la Creator. Citind cartea vietii sfântului Ioan Paul al II-lea, ar trebui sa scoatem inspiratie din dorinta sa de a face din el un dar pentru altii si în definitiv pentru Dumnezeu, realizat pâna la capat. Cristos Înviat sa ne dea forta de a vesti bucuria Evangheliei tuturor celor pe care-i întâlnim pe drumurile vietii noastre".
(Dupa Vatican Insider, 2 aprilie 2018)
Traducere de pr. Mihai Patrascu
Sursa: http://www.ercis.ro