„În cadrul celei de-a VI-a editii a Galei Culturii Salajene care s-a desfasurat vineri, 11 martie 2016, la Zalau, preotul greco-catolic, Cristian Borz, a fost recompensat pentru demersul de salvare a Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Badacin. Acest eveniment special a fost creat pentru a fi un mijloc de recunoastere si recompensare a valorii, de stimulare si promovare a eforturilor si demersurilor culturale, a actiunilor si proiectelor si a oricaror produse si servicii culturale facute în beneficiul salajenilor si al judetului Salaj. Preotul salajean s-a aflat pe lista scurta a celor care, prin propriile eforturi, au reusit si reusesc sa aduca un plus de valoare locului în care îsi desfasoara activitatea.
Biografia preotului Cristian Borz este indisolubil legata de Badacin, de Parohia Greco-Catolica si de promovarea memoriei lui Iuliu Maniu. De când a fost investit ca preot în aceasta localitate, s-a implicat activ în promovarea valorilor culturale si istorice a localitatii Badacin prin organizarea de simpozioane, parteneriate locale, judetene, nationale si chiar internationale.
Printre cele mai reprezentative realizari pe plan cultural am putea aminti aparitia, în anul 2012, a primei editii a „Monografiei satului Badacin si a familiei Maniu”, iar în anul 2015, aparitia celei de-a doua editii a cartii, revizuita si adaugita. Poate cea mai importanta actiune a parohului de Badacin a fost implicarea activa în reabilitarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu” din Badacin si în recuperarea obiectelor care au apartinut familiei Maniu. În anul 2011 a înfiintat un muzeu dedicat marelui om politic Iuliu Maniu la demisolul bisericii greco-catolice din Badacin, acordându-i-se, în semn de apreciere, în anul 2012, o „Diploma de Onoare” din partea Directiei Judetene pentru Cultura si Patrimoniu National Salaj. În 24 august 2013, odata cu sarbatoarea „Badacin 800 – 800 de ani de la prima atestare documentara a localitatii Badacin”, devine „Cetatan de Onoare” al Comunei Pericei, de care apartine si satul Badacin. Mai amintim faptul ca este vice-presedinte al Fundatiei „Iuliu Maniu – Ion Mihalache” din Bucuresti si membru fondator al Fundatiei „Corneliu Coposu”, Filiala Salaj.
Cu ocazia Galei de închidere a Anului Centenar Corneliu Coposu, a fost premiat cu diploma si medalie de catre Fundatia „Corneliu Coposu” pentru întreaga sa activitate. Momentul omagial a fost organizat de Fundatia „Corneliu Coposu”, în colaborare cu Academia Româna. Parintele Borz este si co-fondator al revistei de spiritualitate crestina „Flori de Crin”, la care, din anul 2008, este redactor-sef. A semnat în septembrie 2015, un Acord de colaborare încheiat între Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc si Parohia Greco-Catolica Badacin, acord ce viza dezvoltarea unor proiecte culturale cu scopul refacerii memoriei lui Iuliu Maniu si a familiei sale, precum si a victimelor regimului communist persecutate în lagarele si coloniile de munca.