„"Ne cerem cu umilinta iertare pentru nedreptatile pe care le-au suferit sub acoperirea autoritatilor Bisericii Ortodoxe si ne închinam în fata martirilor Bisericii Greco-Catolice Ucrainene", se spune într-o scrisoare deschisa semnata de personalitati ortodoxe – 18 pâna în prezent – intitulata: "Este urgent ca ortodocsi sa recunoasca adevarul teribil din 10 martie 1946".

Aceasta a fost difuzata în mai multe limbi cu ocazia celei de-a 70-a aniversare a pseudo-sinodului din Lviv din 10 martie 1946, fiind transmis si agentiei Zenit de unul dintre semnatari, Antoine Arjakovsky, autorul cartii "Ce este Ortodoxia?". El fiind director de cercetare la Collège des Bernardins din Paris si director emerit al Institutului de Studii Ecumenice din Lviv, Ucraina.

"În aceasta zi când se comemoreaza 10 martie 1946 si în ajunul duminicii Ispasirii din calendarul liturgic ortodox, asiguram Biserica Greco-Catolica Ucraineana de solidaritatea si rugaciunile noastre pentru toate victimele nevinovate ale acestei biserici, care au fost închise, torturate, deportate si ucise de guvernul sovietic cu complicitatea Patriarhiei Moscovei", au mai scris semnatarii.

Printre semnatari se numara preotii George Kovalenko, Andre Doudtchenko Michael Plekon, Levalois Christophe André Louth, poeta si acedemiciana Olga Sedakova, istoricul Antoine Arjakovsky, filozofi Bertrand Vergely si Constantin Sigov, presedintei al Acer-Mjo Cyrille Sollogoub, scriitorul american Jim Forest, universitarul Daniel Struve si multi altii.

Filmul a lui Antoine Arjakovsky (în limba engleza, versiunea rusa) explica istoria "pseudo-sinodului" din 10 martie 1946.

În plus, Mitropolitul Ilarion, însarcinat cu problemele externe ale Patriarhiei Moscovei, în L'Osservatore Romano, din 4 martie, si-a exprimat dorinta de a se face "eforturi comune de catre ortodocsii si greco-catolicii" ucraineni pentru a depasi o "ostilitate istorica".

În ajunul aniversarii, Sinodul Permanent al Bisericii Greco-Catolice Ucrainene s-a reunit la Roma, iar papa Francisc a trimis acestei biserici un mesaj în care si-a exprimat "profunda recunostinta", si a adus un omagiu martirilor.

Continutul scrisorii îl puteti citi mai jos:

Este urgent ca ortodocsi sa recunoasca adevarul teribil din 10 martie 1946

La 10 martie 1946, în Lviv, Biserica Ortodoxa Rusa a integrat cu forta Biserica Greco-Catolica Ucraineana sub presiunea guvernului sovietic. În momentul în care participantii la Sinod au votat în data de 8 si 9 martie pentru "reunificarea" Bisericii lor cu Patriarhia Moscovei toti episcopii greco-catolici ucraineni erau în închisoare. Cei 216 preoti si 19 laici adunati în Catedrala Sfântul Gheorghe din Lviv de NKVD, precursorul KGB-ului, au fost obligati de un "grup de initiativa", condus de doi episcopi ortodocsi, Antony Pelvetsky si Myhailo Melnyk si de un preot ortodox Gavril Kostelnyk. Arhivele releva ca Stalin însusi a decis sa elimine aceasta Biserica Greco Catolica Ucraineana, în februarie 1945, douasprezece zile dupa conferinta de la Yalta, în compania lui Winston Churchill si Franklin D. Roosevelt.

Istoricii si teologii seriosi nu au nici un dubiu ca Sinodul din Lviv din 8-10 martie 1946 a Bisericii Greco-Catolice din Ucraina a fost un simulacru. Bohdan Bociurkiw, care a fost profesor de istorie la Universitatea Carleton din Ottawa, a scris o mare opera despre acest eveniment si nu a fost niciodata contrazis. [1] Papa Benedict al XVI-lea a vorbit în 2006, despre un "pseudo-sinod "care a " deteriorat grav unitatea ecleziala". Nicolas Lossky, teolog ortodox francez, membru al Patriarhiei Moscovei, a recunoscut, de asemenea, ca a fost un fals. Din cauza desfiintarii sale în 1946 si pâna în 1989, Biserica Greco-Catolica, cu peste 5 milioane de membri în Ucraina, a devenit, de facto, principala victima, dar si principala forta de opozitie în fata regimului sovietic din interiorul frontierelor URSS. De aceea, noi invitam astazi autoritatile ortodoxe din Rusia, Ucraina si din alte parti sa recunoasca nulitatea deciziilor tragice ale conciliului din Lviv.

Biserica Ortodoxa Rusa ca întreg nu poate fi considerata responsabila pentru deciziile luate de autoritatile ecleziastice manipulate si terorizate de NKVD-KGB. Cu toate acestea noi, crestinii ortodocsi, care traim dupa 70 de ani de la evenimentele, ne simtim responsabili de tacerea vinovata care a permis distrugerea acestei Bisericii de catre regimul sovietic, cu participarea Patriarhiei Moscovei. Noi stim ca milioane de crestini ortodocsi din lume, condamna cu fermitate persecutiile anti-religioase ale guvernului sovietic si a le lui Joseph Djugasvili, în special. De asemenea, în aceasta zi când se comemoreaza 10 martie 1946 si în ajunul duminicii Ispasirii din calendarul liturgic ortodox, asiguram Biserica Greco-Catolica Ucraineana de solidaritatea si rugaciunile noastre pentru toate victimele nevinovate a acestei biserici, care au fost închise, torturate, deportate si ucise de guvernul sovietic cu complicitatea Patriarhiei Moscovei.

Ne cerem iertare cu umilinta pentru nedreptatile pe care le-au suferit sub acoperirea autoritatii Bisericii Ortodoxe, si ne închinam în fata martirilor Bisericii Greco-Catolice din Ucraina.

Sursa:fr.zenit.org
Sursa: http://e-communio.ro