„În incinta Hotelului Double Tree by Hilton din Oradea, miercuri, 2 martie a avut loc conferinta „Arta de a educa”, sustinuta de domnul Eric de Rus, specialist în filosofie (în particular doctrina lui Edith Stein), si în teologie. Domnul Eric de Rus este profesor în cadrul Centrului Pedagogic „Madeleine Danielou” din Franta, si asociat grupului de cercetare “Etica si personalism”, din cadrul Facultatii de Filosofie a Institutului Catolic din Toulouse. Doua din cartile domniei sale sunt la ora actuala traduse în limba româna : Edith Stein : Arta de a educa. Antropologie, educatie, viata spirituala, precum si Viziunea educativa a lui Edith Stein. Abordarea unui gest antropologic total.
La acest eveniment au participat Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul eparhiei greco-catolice de Oradea, si Preasfintia Sa Böcskei László, episcopul romano-catolic al diecezei de Oradea. Au participat, de asemenea, parintele Dragos Alexandru, directorul Liceului greco-catolic „Iuliu Maniu” din Oradea, alaturi de alti profesori ai Liceului. Aceasta conferinta a fost organizata în parteneriat cu Fundatia Comunitara Oradea, Liceul Greco Catolic „Iuliu Maniu", Cultura în miscare, Radio Maria si Inspectoratul Judetean Bihor.
Interventia profesorului Eric de Rus a punctat mai întâi viata exceptionala a lui Edith Stein, care s-a nascut la 12 octombrie 1982 în Wroclaw (Imperiul German), într-o numeroasa familie de origine evreiasca. Timpuriu se remarca prin calitatile sale intelectuale deosebite. Atrasa de filosofie, urmeaza cursurile fenomenologului Edmund Husserl, devenind asistenta sa dupa finalizarea tezei în filosofie („Despre empatie”). Crescuta în religia iudaica, Edith Stein traverseaza si o perioada de ateism. În 1921, dupa lungi cautari intelectuale si spirituale ale adevarului, îmbratiseaza Biserica catolica. Continuând misiunea sa intelectuala, Edith Stein îsi exprima dorinta de a intra în Carmelul din Koln, fapt ce se va concretiza în 1933. Din cauza antisemitismului, sora Benedicta a Crucii (numele sau de calugarita) se refugiaza în Carmelul din Etch (Olanda). Va fi arestata si va muri la Auschwitz în 9 august 1942. Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea o canonizeaza în 1998, proclamând-o ca co-patroana a Europei, alaturi de Caterina de Siena si de Brighita de Suedia.
A doua parte a interventie profesorului Eric de Rus s-a focalizat pe conceptia educatiei la Edith Stein. Profesorul francez a ilustrat legatura strânsa între educatie, antropologie si Dumnezeu, astfel încât educatia poate fi considerata ca «un gest integral prin care fiecare persoana se îndreapta catre plenitudinea esentei sale, în respect fata de menirea sa naturala si supranaturala». Detasându-se de orice conotatie empirista, educatia se defineste prin interioritatea persoanei, si se prezinta ca o «arta de a-si modela propria viata». În rolul educatiei, ne aminteste de asemenea profesorul Eric de Rus, ultimul cuvânt apartine Spiritului Sfânt, fiindca «omul nu este decât un umil colaborator».
Exprimând recunostinta noastra lui Dumnezeu pentru acest eveniment important, putem sa împartasim convingerea domnului profesor Eric de Rus, pe care am avut privilegiul sa-l avem printre noi, ca doctrina lui Edith Stein constituie o sursa solida si bogata în formarea integrala educativa a omului.
Conferinta poate fi vizionata aici: https://www.youtube.com/watch?v=dVoYAYSnD0M