„Papa Francisc participa si anul acesta la initiativa spirituala de evanghelizare „24 de ore pentru Domnul” care, potrivit indicatiilor, se celebreaza în vinerea si sâmbata de dinaintea celei de-a patra duminici din Postul Mare.
Astfel, vineri, 4 martie 2016, la ora 17.00, Suveranul Pontif prezideaza în bazilica San Pietro Celebrarea penitentiala, cu ritul Sacramentului reconcilierii si spovada individuala a mai multor credinciosi. Succesiv, la ora 21.00, începe programul de spovezi si adoratie euharistica în mai multe biserici din centrul istoric al Romei, care vor ramâne deschise fara întrerupere pâna sâmbata dupa amiaza. Mai multi preoti de diferite limbi vor sta la dispozitia credinciosilor care vor sa-si marturiseasca pacatele si sa participe la adoratia euharistica. La fel va fi si pe parcursul zilei de sâmbata, pâna la ora 16.00. Sfânta Liturghie de încheiere a initiativei „24 de ore pentru Domnul” este celebrata la ora 17.00 de arhiepiscopul Rino Fisichella în biserica „Santo Spirito in Sassia”, nu departe de bazilica Sfântul Petru.
În bula „Misericordiae vultus” prin care a proclamat Anul Sfânt al Milostivirii, papa Francisc a îndemnat credinciosii ca în acest an jubiliar sa traiasca mai intens timpul sfânt al Postului Mare ca moment forte pentru a celebra si experimenta milostivirea lui Dumnezeu (cf. MV, 17). Prin îndemnul de a asculta cu atentie Cuvântul lui Dumnezeu si de a participa la initiativa „24 de ore pentru Domnul”, Sfântul Parinte a subliniat primatul ascultarii religioase a Cuvântului lui Dumnezeu si blândetea milostivirii divine fata de omul care se caieste de raul facut si se întoarce la Dumnezeu din toata inima.
Potrivit documentului papal, initiativa „24 de ore pentru Domnul” trebuie celebrata în vinerea si sâmbata care preceda cea de-a patra duminica din Postul Mare. În ultimii ani, noteaza observatorii faptului religios în Europa, tot mai multe persoane au început sa redescopere sacramentul Spovezii, si printre acestea sunt foarte multi tineri, care pe aceasta cale regasesc drumul de întoarcere la Dumnezeu pentru a trai un moment de rugaciune intensa si a redescoperi sensul vietii.
Manifestarea îsi propune sa aduca din nou în centrul vietii crestine sacramentul Spovezii, taina care îl ajuta pe fiecare credincios si fiecare comunitate sa atinga cu mâna maretia milostivirii divine. Pastorii de suflete, si în special confesorii, sunt îndemnati sa exprime atitudinea tatalui care în parabola fiului risipitor alearga în întâmpinarea fiului cu toate ca acesta i-a risipit bunurile agonisite. În dialogul intim si profund al spovezii, confesorii sunt chemati sa transmita fata de fiul cait care se întoarce acasa atât caldura spirituala a acestei îmbratisari cât si bucuria regasirii. În orice situatie, dupa cum insista în repetate rânduri papa Francisc, confesorii trebuie sa fie un semn concret care sa exprime primatul milostivirii divine asupra pacatelor omului.
Initiativa „24 de ore pentru Domnul” a fost lansata la nivel mondial în 2014 de Consiliul Pontifical pentru Noua Evanghelizare. În acest an, alegerea textelor biblice si meditatiile s-au bucurat de contributia speciala a Comunitatii Noi Orizonturi. Fondata de Chiara Amirante în Italia, „Noi Orizonturi” este o comunitate internationala recunoscuta de Sfântul Scaun ca ”asociatie privata internationala de credinciosi”.

Sursa:ro.radiovaticana.va