„Astazi de la 10.30AM, în solemnitatea Catedrei Sfântului Petru Apostolul, Sfântul Parinte a prezidat Liturghia în Bazilica vaticana pentru Jubileul Curiei Romane, guvernoratului si institutiilor Sfântului Scaun. Toti participantii, inclusiv Papa, au participat la o procesiune din Aula Paul al VI-lea în Bazilica, trecând prin Poarta Sfânta.
„Domnul Isus ne pune o întrebare fiecaruia dintre noi: ‘Cine spuneti voi ca sunt eu?’ O întrebare clara si directa, de care nu este posibil sa scapam sau sa ramânem neutri, nici nu este posibil sa amânam raspunsul sau sa îl delegam altcuiva”, a spus Pontiful. „Dar nu este nimic care ne ia la rost aici; în schimb este o întrebare plina de iubire! Iubirea unicului nostru Învatator, care astazi ne cheama sa ne reînnoim credinta în El, recunoscându-l ca Fiu al lui Dumnezeu si Domn al vietii noastre. Si primul chemat sa îsi reînnoiasca marturisirea sa de credinta este Succesorul lui Petru, care poarta cu sine responsabilitatea de a-i întari pe fratii sai.”
„Sa lasam ca acest har sa plasmuiasca din nou inima noastra pentru a crede si sa deschida gura noastra pentru a face marturisirea de credinta si a dobândi mântuirea. Asadar, sa ne însusim cuvintele lui Petru: ‘Tu esti Cristos, Fiul Dumnezeului cel viu’. Gândul nostru si privirea noastra sa se îndrepte spre Isus Cristos, început si sfârsit al oricarei actiuni a Bisericii. El este fundamentul si nimeni nu îi poate pune unul diferit. El este temelia pe care trebuie sa construim. Aminteste aceasta cu cuvinte expresive Sfântul Augustin când scrie ca Biserica, desi agitata si zguduita datorita evenimentelor istoriei, ‘nu se prabuseste, pentru ca este întemeiata pe piatra, de la care Petru îsi trage numele. Nu piatra îsi trage numele de la Petru, ci Petru îsi trage numele de la piatra; asa cum nu numele Cristos deriva de la crestin, ci numele crestin deriva de la Cristos. […] Piatra este Cristos, pe fundamentul caruia a fost edificat si Petru’.”
Papa Francisc a subliniat ca „din aceasta marturisire de credinta deriva pentru fiecare dintre noi misiunea de a corespunde chemarii lui Dumnezeu. Înainte de toate, pastorilor le este cerut sa aiba ca model pe Dumnezeu însusi, care se îngrijeste de turma Sa. […] Ne face bine si noua, chemati sa fim pastori în Biserica, sa lasam ca fata lui Dumnezeu Bun Pastor sa ne lumineze, sa ne purifice, sa ne transforme si sa ne redea pe deplin reînnoiti misiunii noastre. Ca si în locurile noastre de munca sa putem simti, cultiva si practica un puternic simt pastoral, înainte de toate fata de persoanele pe care le întâlnim în fiecare zi. Ca nimeni sa nu se simta neglijat sau maltratat, ci fiecare sa poata experimenta, înainte de toate aici, grija atenta a Bunului Pastor.”
„Suntem chemati sa fim colaboratorii lui Dumnezeu într-o actiune asa de fundamentala si unica precum aceea de a marturisi cu existenta noastra forta harului care transforma si puterea Duhului care reînnoieste. Sa lasam ca Domnul sa ne elibereze de orice ispita care îndeparteaza de esentialul misiunii noastre si sa redescoperim frumusetea de a marturisi credinta în Domnul Isus. Fidelitatea fata de slujire se conjuga bine cu milostivirea pe care vrem sa o experimentam. De altfel, în Sfânta Scriptura fidelitatea si milostivirea sunt un binom inseparabil. Unde este una, acolo este si cealalta, si tocmai în reciprocitatea si complementaritatea lor se poate vedea însasi prezenta Bunului Pastor. Fidelitatea care ne este ceruta este aceea de a actiona dupa inima lui Cristos. Asa cum am ascultat din cuvintele apostolului Petru, trebuie sa pastorim turma cu suflet generos si sa devenim un model pentru toti. În acest mod, când va apare Pastorul suprem vom putea primi ‘coroana gloriei care nu se vestejeste.”
Sursa:http://www.catholica.ro