Bucuresti, nr. 18/17.04.2015

COMUNICAT DE PRESA

Episcopi catolici din sud-estul Europei se întâlnesc la Bucuresti

Ajunsa la cea de a 15-a editie, întâlnirea anuala a presedintilor Conferintelor episcopilor catolici din sud-estul Europei are loc în acest an la Bucuresti, în perioada 17-21 aprilie. Organizata de Consiliul Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE) în colaborare cu Arhidieceza Romano-Catolica de Bucuresti, întâlnirea de la Bucuresti va reuni reprezentanti ai Bisericii Catolice din Albania, Bosnia si Hertegovina, Grecia, Bulgaria si România. Din partea CCEE, la întâlnire va participa Mons. Duarte da Cunha, secretar general.
În cadrul sesiunilor de lucru, episcopii vor discuta despre situatia familiei în actualul context sud-est european. Analizarea situatiei actuale a familiei în societate si a provocarilor cu care se confrunta Biserica în activitatea de pastoratie a familiilor se afla, de altfel, pe agenda din ultimul an a episcopilor catolici din întreaga lume. Familia a fost, astfel, în centrul lucrarilor Sinodului extraordinar al episcopilor convocat de Papa Francisc, desfasurat la Roma în perioada 5-19 octombrie 2014, si va fi tema centrala si în Adunarea generala a Sinodului Episcopilor, care va avea loc la Roma în 4-25 octombrie 2015.
Pe parcursul celor cinci zile de sedere în tara noastra, episcopii participanti la întâlnire vor avea, de asemenea, ocazia sa viziteze câteva lacase de cult catolice din capitala si din zona Dobrogei, precum si unele obiective importante pentru cultura si istoria poporului român.
Duminica, 19 aprilie 2015, în Catedrala romano-catolica Sf. Iosif, din Bucuresti, Sfânta Liturghie de la ora 10.30 va fi prezidata de Eminenta Sa Cardinal Vinko Puljic – Arhiepiscop de Vrhbosna-Sarajevo si presedinte al Conferintei Episcopilor catolici din Bosnia-Hertegovina. Alaturi de Eminenta Sa, vor concelebra IPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti, Presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din România si gazda a întâlnirii, Mons. Angelo Massafra – Arhiepiscop Mitropolit de Shkodra, Presedinte al Conferintei Episcopilor catolici din Albania si vice-presedinte CCEE, Mons. Fraghístos Papamanólis – Episcop emerit de Syros si Santorini si Presedinte al Conferintei Episcopilor catolici din Grecia, Mons. Christo Proykov – Exarh Apostolic de Sofia si Presedinte al Conferintei Episcopilor catolici din Bulgaria, PS Cornel Damian – Episcop romano-catolic auxiliar de Bucuresti, Pr. Eduard Mihai Cosa – secretar general al Conferintei Episcopilor catolici din România, preotii din delegatiile participante la întâlnire si alti preoti din Bucuresti.
România gazduieste pentru a doua oara întâlnirea anuala a presedintilor Conferintelor episcopale din sud-estul Europei, de data aceasta la Bucuresti, dupa ce în 1-4 martie 2007 întâlnirea a avut loc la Oradea.

Secretar general

Tel. 0744584934