„Duminica, 21 februarie 2016, parohia “Sfintii Trei Ierarhi Grigore, Vasile si Ioan” din Roma l-a avut ca si oaspete pe parintele Vasile Man, vicerector al Colegiului Pontifical Pio Romeno si postulator al Cauzei de beatificare a episcopilor greco-catolici morti în faima de martiriu în timpul persecutiei comuniste din România. Sfânta Liturghie a fost concelebrata de parintele paroh Serafim Vescan Iulian si parintele Vasile Man, un grup de 6 studenti din cadrul Colegiului mai sus amintit asigurând raspunsurile pe parcursul celebrarii.
Cuvântul de învatatura a apartinut parintelui paroh, acesta explicând cele 3 perioade liturgice: Triodul, Penticostarul si Mineiul. Prezentând perioada Triodului si precizând importanta ei în pregatirea pentru intrarea în timpul Postului Mare, parintele Serafim a continuat, explicând parabola Vamesului si a Fariseului. Sublinierea importantei rugaciunii, valorificarea virtutii umilintei si importanta statorniciei în credinta, au fost temele care au introdus conferinta despre cei 7 episcopi marturisitori pentru credinta ai Bisericii Române, Unita cu Roma, Greco – Catolica.
La sfârsitul Sfintei Liturghii, pr. Vasile Man a explicat detaliat procesul de beatificare si a ilustrat viata si suferinta episcopilor Vasile Aftenie, Valeriu Traian Frentiu, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Balan, Alexandru Rusu si Iuliu Hossu. Conferinta a avut doua parti. În prima parte parintel postulator a explicat, cu ajutorul imaginilor si ilustratiilor, ”drumul Crucii” parcurs de episcopii greco-catolici în perioada comunista, începând cu anul 1945 si pâna la moartea martirica, marturie a credintei si a statorniciei. Partea secunda a prezentarii a constat în proiectia unui material realizat de Signis România, un film documentar, care cuprinde marturii, interviuri si imagini din Arhivele Nationale ale României.
Aceasta a fost a doua oara când parohia ”Sfintii Trei Ierarhi Grigore, Vasile si Ioan” a gazduit prezentarea episcopilor greco-catolici români care s-au jeretfit pentru credinta lor, parintele Vasile Man realizând o conferinta pe aceasta tema si în anul 2014.
Multumind pentru frumoasa expunere, parintele Serafim Iulian Vescan i-a îndemnat pe cei prezenti sa se roage pentru ca cei 7 episcopi sa fie ridicati la cinstea altarelor, totodata invitându-l pe parintele Vasile Man sa revina în parohie, ori de câte ori va avea ocazia.

Sursa: http://www.bru-italia.eu/