„Iuliu Maniu s-a nascut la Simleu Silvaniei, în data de 8 ianuarie 1873, a trait la Badacin si a murit în puscaria de la Sighet, localitate în care zace îngropat si astazi. Din cei 80 de ani de viata, 56 de ani i-a daruit poporului român, prin întreaga sa activitate politica. Cu toate ca a detinut functii importante, nu acestea i-au adus respectul, ci modul în care a înteles ca trebuie abordata politica, relatia cu opozitia, si nu în ultimul rând, relatia cu oamenii simpli.
„Ca oameni politici, putem fi oricând adversari, dar niciodata dusmani”
Acesta era motto-ul dupa care si-a guvernat întreaga cariera de 56 de ani de activitate politica. Moralitatea ireprosabila a actiunilor lui l-au facut un personaj de temut în rândul adversarilor politici. De numele lui este legata o buna parte a istoriei tarii noastre, fiind unul dintre cei mai prestigiosi oameni politici. De departe, cea mai importanta realizare ca om politic a fost implicarea în înfaptuirea Marii Unirii de la 1 Decembrie 1918, dupa cum el însusi marturisea.
Iuliu Maniu, vazut din interiorul familiei
În, probabil, ultimul sau interviu, stranepotul lui Iuliu Maniu, preotul Matei Boila, a explicat cum era Iuliu Maniu, prin ochii celor apropiati: „Ceea ce, pentru mine, l-a caracterizat pe Maniu, a fost dragostea lui mare fata de familie, fata de noi toti, întotdeauna gata sa se sacrifice pentru intentiile politice. Este aceasta capacitate extraordinara, pe de-o parte, de a iubi mult, pe de alta parte, de a se sacrifica mereu în vederea obiectivelor sale politice”.
Viata zbuciumata a acestui mare om nu a fost în zadar, atâta timp cât avem dorinta de a rasfoi trecutul, macar pentru a întelege prezentul. Modelul lui Iuliu Maniu, înca, slefuieste ucenici care duc mai departe spiritul lui. Cel mai de seama urmas politic, si, poate, singurul, este Corneliu Coposu, care a crescut în umbra lui, s-a format, si, ulterior, a dat lumii ceea ce si-a însusit. În fond, politica e aceeasi, însa modul în care e abordata este fundamental opusa crezului celor doi. Cu decenta si recunoastere sa ne întoarcem gândurile în trecut si sa cinstim aceasta zi asa cum dorim ca generatiile viitoare sa-si aminteasca de însemnatatea actiunilor lui Iuliu Maniu.
Sursa: http://www.salajulpursisimplu.ro