„Vineri, 15 iunie, Parohia Greco-Catolica Valea lui Mihai si-a sarbatorit hramul mic al bisericii, „Sfântul Anton de Padova”. Mutarea festivitatii de pe data de 13 iunie, data comemorarii sfântului, a avut o motivatie plina de bucurie: asteptarea relicvei Sfântului Anton.
În urma solicitarilor parohiei de a primi o relicva din moastele Sfântului Anton de Padova, Ministrul provincial al Ordinului Franciscan a aprobat cererea, oferind o relicva „ex cute”. Relicva a fost adusa de catre parintele Cristian Sabau. Acest demers a fost motivat de devotiunea locala, dar si de dragostea si încrederea împartasita de crestinii de diferite confesiuni fata de Sfântul Anton.
Relicva a fost prezentata solemn în cadrul Sfintei Liturghii, celebrata de parintele vicar foraneu Radu Filip, alaturi de protopopul Ierului, Alexandru Duma si preotii: Alexandru Cervid, Silvestru Pogar, Vlad Voicu si Zorel Zima, preotul paroh. În cuvintele de învatatura, parintele Filip l-a prezentat pe Sfântul Anton ca fiind un sfânt actual, care prin viata si scrierile sale, inspira si azi spre trairea unei vieti sfinte în mijlocul Bisericii. Sfântul, care avuse o dragoste deosebita fata de copii, a fost invocat sa mijloceasca haruri parintilor pentru a oferi copiilor lor o educatie crestina vitala. A îndemnat parintii sa-i conduca spre Biserica, unde sa se împartaseasca de dragostea si învatatura lui Dumnezeu, prin preotul paroh. În timpul cuminecarii, copiii parohiei si un grup de la gradinita locala au cântat acompaniati de pian „Sunt copil, Isuse”, inspirati fiind de predica.
În acest context spiritual si sub privirea ocrotitoare a Sfântului Anton, preotul paroh a invitat parintii prezenti sa-si aduca copiii în vacanta la oratoriu. În colaborare cu pedagogii, aici se va oferi zilnic un program spiritual si de recreere. Acest centru educational si de recreere pentru copii a fost amenajat de catre Asociatia „Ave Miriam”, cu sprijinul firmei Ara Shoes si a Consiliului Judetean. Chiar daca centrul este total lipsit de mobilier adecvat, de suportul didactic si tehnic, motivatia este stringenta si usile trebuie sa se deschida acestor copii si tineri, lipsiti în vacanta de o asistenta spirituala si activitati de recreere potrivite lor.
Dupa binecuvântarea copiilor si sfintirea crinilor, credinciosii prezenti au venerat relicva asezata într-o icoana miniaturala a Sfântului Anton. Relicva se va expune spre venerare publica în cadrul liturgic în fiecare marti si festiv, la sarbatoarea Sfântului Anton, pe 13 iunie.

http://www.grecocatolicvlm.cif2.net/o_relicva_a_sfantului_anton_de_padova_oferita_bisericii_noastre-pagblog-article_id20515.html