„Manastirea Franciscana „Maica Domnului” din Oradea a primit vizita Preasfintiei Sale, Virgil Bercea episcopul greco catolic de Oradea, la sarbatoarea Sfântului Ioan Botezatorul, sarbatorit în data de 7 ianuarie.

Cuvântul de învatatura s-a axat pe viata Sfântului Prooroc Ioan.
Sfântul Ioan Botezatorul s-a nascut din familia preotului Zaharia si Elisabeta, nasterea lui fiind anuntata de catre un înger lui Zaharia în timp ce slujea la Templu. Pentru ca nu da crezare vorbelor îngerului, Zaharia ramâne mut pâna la scrie pe o tablita numele pruncului, care se va chema Ioan.
Ioan Botezatorul a avut misiunea de a-i pregati pe oameni pentru venirea Mântuitorului în lume, pentru acest lucru Biserica îl numeste si Înaintemergatorul Domnului. Sfântul Ioan este cel care l-a botezat în Iordan pe Isus, recunoscându-l ca „Mielul lui Dumnezeu, cel ce ridica pacatele lumii”.
Din Evanghelia dupa Ioan aflam faptul ca Ioan Botezatorul în timp ce predica Împaratia lui Dumnezeu în pustiu era îmbracat în haina din par de camila, încins cu o curea de piele si ca se hranea cu lacuste si miere salbatica.
Ioan Botezatorul moare decapitat, din dorinta fetei Irodiadei, scena fiind descrisa de Sfântul Evanghelist Marcu în Evaghelia sa, la capitolul 6.
Biserica a închinat lui Ioan sase sarbatori: zamislirea lui (23 septembrie), nasterea (24 iunie), Sfântul Ioan Botezatorul sau soborul lui (7 ianuarie), taierea capului (29 august), prima si a doua aflare a capului lui (24 februarie) si a treia aflare a capului sau (25 mai).