„Biserica Seminarului a fost din nou gazda unui moment inedit de bucurie marcat prin rugaciune, cu ocazia vizitei în Eparhia noastra a Înaltpreasfintitul Arhiepiscop Piero Marini, maestrul celebrarilor liturgice pontificale al Sfântului Parinte Ioan Paul al II-lea si al Papei Benedict al XVI-lea, din 1987 pâna în 1 noiembrie 2007, recent numit de catre Papa Francisc, la 1 septembrie 2015, presedintele Comisiei speciale pentru liturgie din cadrul Congregatiei pentru Bisericile Orientale. Astfel, în seara zilei de 12 decembrie seminaristii împreuna cu parintele rector au celebrat Vecernia Sfintilor Stramosi, în prezenta Înaltpreasfintiei Sale si a Preasfintitului Virgil Bercea.
La aceste clipe de comuniune au fost prezenti si parintele Protosincel Olimpiu Todorean, parintele Gavril Buboi Protopop de Oradea, parohul locului parintele Eduard Fischer, parintele spiritual al seminarului Anton Rus, parintele Ovidiu Duma paroh al Catedralei Greco-Catolice din Oradea, parintele Alexandru Dragos Directorul Liceului Teologic Greco-Catolic din Oradea, parintele Paul Popa responsabil al Biroului Pastoral pentru Laici si Don Luca Lanave, vice-paroh al Catedralei din Cuneo, Italia.
O încarcatura spirituala puternica pentru seminaristii si credinciosii participanti în numar mare, a avut-o si venerarea moastelor Sf. Gheorghe, protectorul bisericii Seminarului, ale Sfintilor Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan, patronii Seminarului nostru precum si a relicvelor Sfintei Cruci primite de Seminarul nostru de la Înaltpreasfintia Sa Piero Marini în 29 noiembrie 1991, pe când ocupa functia de ceremonier al Papei Ioan Paul al II-lea.
La finalul slujbei, Înaltpreasfintia Sa Piero a evidentiat însemnatatea profunda a evenimentelor desfasurate în decursul zilei si anume deschiderea Portii Sfinte în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea cu ocazia inaugurarii Anului Jubiliar Milostivirii si celebrarea Înseratului, oficiu care utilizeaza prin excelenta cântul liturgic pentru a preamari Lumina cea Adevarata, pe Isus Cristos. Aceasta succesiune liturgica reprezinta chiar pasii pe care îi facem atunci când ne îndreptam spre Sfântul Altar. Prima data deschidem usa pentru a putea intra în Casa Domnului, aprindem lumina pentru a vedea si apoi Îi cântam lui Dumnezeu din tot sufletul si din tot cugetul nostru.
Îi multumim Bunului Dumnezeu pentru harurile deosebite pe care ni le-a oferit în aceste zile binecuvântate si ne încredintam cu totii milostivirii Sale divine.