„Muzeul de Arta clujean a fost gazda a doua evenimente culturale de exceptie, miercuri 21 octombrie, fiind vorba despre expozitia cunoscutului pictor Octavian Smigelschi si lansarea unui volum trilingv aparut la Editura Primus din Oradea dedicat celebrei soprane românce Virginia Zeani. Volumul se numeste: „Virginia Zeani. Portret. Portrait. Ritratto”.
Vernisajul a fost prezentat de catre domnul Andrei Marga, doamna dr. Iulia Mesea de la Muzeul National Brukenthal, dr. Ioana Gruita-Savu de la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei si dr. Dan Breaz de la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, fiind de asemenea lansat volumul „Octavian Smigelschi – initiatorul picturii nationale bisericesti” aparut la Editura ASTRA Museum, avându-l ca si autor pe domnul Alexandru Constantin Chituta, dânsul fiind si curatorul expozitiei si al doilea numar al re-înfiintatei reviste „Luceafarul”.
Volumul dedicat celebrei soprane Virginia Zeani, nascuta la Solovastru, este un album de fotografii care „prezinta lumii chipul Virginiei Zeani în diversele si multiplele sale ipostaze chip socotit, ca fiind cel mai frumos din întreaga istorie a operei”. Timp de douazeci si cinci de ani Virginia Zeani a fost „prima donna assoluta” a teatrului de opera din Roma. Renumita solista a stiut sa devina o adevarata legenda a scenelor lirice, impunându-se printre marile personalitati ale operei secolului al XX-lea, dintre care le amintim pe Luiza Tetrazzini, Amelia Galli-Curci, Renata Tebaldi, Monserrat Caballe, Mirella Freni si Maria Callas. Virginia Zeani a cântat împreuna cu unii dintre cei mai renumiti tenori, precum Beniamino Gigli, Ferruccio Tagliavini, Luciano Pavarotti si Plácido Domingo. Volumul a fost prezentat de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, doamna conferentiar univ. dr. Florina Maris-Hinsu, profesor al Universitatii din Oradea luând cuvântul si domnul Andrei Marga, alaturi de regizorul Horia Balint al Teatrului de Stat din Oradea.
La eveniment a luat parte si Preasfintia Sa Florentin Crihalmeanu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, alaturi de multi iubitori de cultura.