Întâlnirea Nationala a Reuniunilor Mariane

Lugoj, 1-3 octombrie, 2015

Pornim la drum, delegatia din Oradea, Silvia Pantis, Silvia Furtos si Victoria Negrea, însotita de parintele protopop de Beius, Zima Zorel, ducând cu noi bucuria si rugaciunile Preasfintitului nostru Virgil Bercea.
Din Arhidieceza Majora a Blajului, îndrumatorul spiritual national, parintele Ioan Farcas si presedinta nationala, doamna prof. dr. Angela Groza, aduc gândurile frumoase, salutul si binecuvântarea Eminentei Sale Cardinal Lucian Muresan.
La Lugoj, primirea calda, cuvintele pline de har ale Preasfintitului Alexandru Mesian anunta o „altfel” de întâlnire nationala, ne emotioneaza.
E toamna, o toamna târzie cu zile însorite, blânde si binecuvântate. O toamna la Lugoj-alaturi de preotii spirituali, de marianistii si marianistele din toata tara.
În Catedrala “Coborârea Spiritului Sfânt”, care parca nu a fost atinsa niciodata de ateismul comunist, zâmbesc multime de crizanteme albe, galbene si iar albe, frumos asezate de mâini daruite cu simt artistic. Liturghia si corul ne apropie de îngeri. Preasfintitul Alexandru ne vorbeste despre rolul Reuniunilor Mariane, despre trairea iubirii pentru Sfânta Fecioara, ne da sfaturi cu referiri la Statutul R.M., ne ureaza “Bun venit!”. Firele nevazute ale sufletului ne apropie de Preasfintia Sa, ni se umezesc ochii.
A doua zi participam la meditatiile parintelui Cristian Chisvasi: -“De unde mie aceasta onoare, ca Maica Domnului sa vina la mine” Lc. 1,43- întâmpinarea oaspetelui divin si “perspective biblice si actiunea Spiritului Sfânt asupra celor implicati în planul de iubire”. Sunt facute cu inima, însotite de lumina bucuriei din ochii celui care se daruieste. Doamna Tereza Pintea, presedinta R.M., ne introduce în sensibilitatea sufletului vorbind despre -“Femeia în spatiul de slujire si mântuire”. Au loc dezbateri opinii, propuneri, marturii etc.
“Fecioara puternica si Mama preamilostiva, Regina Cerului si scaparea pacatosilor ” ne asteapta în Sanctuarul Marian de la Scaius. Cântece mariane dragi intoneaza marianistele din Maramures, Oradea, Blaj, Bucuresti, Cluj, Timisoara, Lugoj. În fata celor doua microbuze este “Bunul Pastor” care ne conduce spre Maria, Maica noastra. S-a întâmplat ceva minunat în acel moment: golul din suflet lasat de pierderea parintilor nu mai era gol; un sentiment tainic de apartenenta ma învaluia, ma simteam fiica spirituala a cuiva. Ceea ce avea sa-mi întareasca acest sentiment era primirea calda din fata Bisericii de la Scaius. Ne întâmpinau spiritualii nostri, parintele paroh Iulian Hasciar si P.S.S. Alexandru tinând în dreptul inimii crucea si un buchet de flori de toamna… Îmi amintesc de cuvintele atât de dragi noua ale P.S.S. Ioan Suciu: “Raspândeste idei si fapte fara crutare. Daca nu te vei darui aproapelui ca într-o Sfânta Cuminecatura, nu îl vei face mai bun, nu îl vei învia cu învierea mare crestina. Sa stii sa fii pentru altii pâine si vin dând ce ai si dând ce esti, dupa pilda Fecioarei Maria. … Iata apostolatul bunatatii – fii Darnic!”
Întâlnirea cu Maica Domnului de la Scaius este unica, traita de fiecare dupa credinta si iubire. Acolo, în bisericuta veche, simti ca esti alaturi de cei ce au vazut-o pe Preacurata lacrimând. Afara, atunci era hora, acum sunt cei ce te zoresc la autocar. Din interior, însa, ceva te îmbie sa ramâi. Acolo e bine, e pace, e iubire, e har…. . Preacurata de la Scaius ne asteapta…
Multumim gazdelor noastre pentru exceptionala organizare, multumim Preasfintitului “Preacuratei de la Scaius”, P.S.S. Alexandru Mesian, pentru aceasta întâlnire de suflet si pentru suflet, pentru cele trei zile de rugaciune si traire mariana cu miros de busuioc si rozmarin.
Ne întoarcem spre casa fredonând refrenul Imnului Maicii Domnului de la Scaius:

“Inima de Mama,

Lacrima de Sus,

Fiii tai te cheama,

Du-ne la Isus”.

Purtam în minte si suflet cea mai frumoasa strofa, asa cum bine a remarcat-o doamna Silvia Pantis:

“În mijlocul lunii

Sfântului Rozar,

Chipul Preacuratei

Lacrimeaza iar.”