„La Biblioteca Judeteana „Gheorghe Sincai” din Oradea a avut loc astazi, comemorarea Evei Heyman, copila evreica exterminata la Auschwitz la vârsta de 13 ani. Fetita s-a nascut la Oradea la 13 februarie 1931, într-o familie mixta, evreo-maghiara.
Cu ocazia comemorarii Evei Heyman, s-a dezvelit si un monument ridicat în cinstea acesteia în Parcul Balcescu. Monumentul este realizat de catre doamna Flor Kent, care a mai realizat statui ale copiilor evrei la Londra, Praga, Viena. La eveniment au fost prezente autoritati locale, reprezentati ai Universitatii din Oradea, a cultului evreu, elevii diferitelor Licee din Oradea, si Preasfintiile lor Virgil Bercea si László Böcskei.
Evocându-o pe tânara copila, Preasfintia Sa Virgil a spus urmatoarele:
„Dragii mei,
Mai zilele trecute Papa Francisc punea o întrebare retorica: „cât de leali suntem cu promisiunile pe care le facem copiilor, facându-i sa vina în lumea noastra?” Si raspundea tot el: ”primire si îngrijire, apropiere si atentie, încredere si speranta, sunt tot atâtea promisiuni de baza, care se pot rezuma într-una singura: iubire. Noi promitem iubire … Iubirea este promisiunea pe care barbatul si femeia i-o fac fiecarui copil: înca de când este conceput. Copiii vin pe lume si se asteapta sa aiba confirmarea acestei promisiuni: asteapta în mod total, încrezator, fara aparare – asteapta iubire”.
Eva Heimann s-a nascut din iubire si parintii i-au promis iubire. Altii i-au furat aceasta promisiune: hortistii i-au oferit rautate si ura iar nazistii camera de gazare si cosul de fum.
Eva ne-a lasat un jurnal din care transpare dincolo de orice iubirea. Eva era o copila: ”cât de leali suntem cu promisiunile pe care le facem copiilor” astazi. Copii mai avem înca în jurul nostru: ce le promitem? Ce le oferim? Cât îi iubim cu adevarat?
Ceea ce Asociatia Tikvah face pentru memoria celor ce nu mai sunt este sa ne restituie amintirea unei iubiri distrusa brutal de atavicul uman. Ceea ce face Asociatia Tikvah este sa ne aduca aminte ca uitarea istoriei, memoria scurta, face sa se nasca alti monstri – un stat islamic sau o ideologie gender. Ceea ce face asociatia Tikvah este sa planteze o statuie care sa ne interogheze de fiecare data când o revedem: unde sunt evreii din Oradea? câta ura, câte promisiuni, câte asteptari, câta iubire mai este printre noi? Fiecare putem raspunde la aceste întrebari în fata acestei statui si a constiintei proprii.
Multumesc Primariei Oradea si Asociatiei Tikvah pentru aceasta restituire”.