„Cardinalul Angelo Scola, Arhiepiscopul de Milano, delegat de catre Papa Francisc, a celebrat duminica, 30 august 2015, la Bobbio în Episcopia de Piacenza-Bobbio cea de-a 1400 aniversare a mortii Sfântului Columban.

Sfântul Columban s-a nascut (în jurul anului 542) în Irlanda, intra în manastirea Bangor la 15 ani. Dupa 30 de ani de viata monastica porneste spre Europa cu alti 12 alti confrati calugari. Itinerarul sau de evanghelizare si de încrestinare pleaca de la Bangor spre Annegrey si Luxeuil în Franta, Sankt Gallen in Elvetia, regiunea Bregenz în Austria si Germania si se încheie la Bobbio în Italia unde fondeaza Manastirea care-i poarta numele si unde încheie pelerinajul pamântesc la data de 23 noiembrie 615. Sfântul Columban instituie ”regula monacorum” proprie care apoi va fi preluata si transformata de Sfântul Benedict si, introduce spovedania individuala ca mijloc de neînlocuit în drumul spre Mântuire. Sfântul Columban este unul dintre parintii Europei, unul dintre Parintii evanghelizatori ”totius Europae”. Moastele Sfântului Columban se gasesc în cripta bisericii.

La celebrarile din acest an au participat foarte multi pelerini credinciosi, preoti si episcopi din Italia, Irlanda, Franta, România si Germania.

România a fost reprezentata de PS Virgil Bercea însotit de parintele Eduard Roman.