Bucuresti, nr. 118/08.09.2016

La propunerea Conferintei Episcopilor Catolici din România (CER), în perioada 9-11 septembrie 2016, delegatii din diecezele si eparhiile catolice din România merg împreuna în pelerinaj la Roma, cu ocazia Anului Sfânt al Milostivirii.
Initiativa, intitulata „România în pelerinaj la Roma”, va reuni circa 500 de persoane – laici, calugari, calugarite si preoti –, grupul de pelerini români fiind însotit de patru episcopi: ÎPS Ioan Robu – Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si vicepresedinte CER, PS Petru Gherghel – Episcop romano-catolic al Diecezei de Iasi, PS Virgil Bercea – Episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea Mare, si PS Cornel Damian – Episcop romano-catolic auxiliar la Bucuresti.
În cele trei zile în Cetatea Sfânta, pelerinii catolici români vor trece prin Poarta Sfânta a Bazilicii Sf. Petru, de la Vatican, se vor ruga la mormântul Sfântului Petru, vor vizita cripta cu mormintele papilor si Bazilica vaticana, vor participa împreuna la Sfânta Liturghie, la rugaciunea „Angelus” – duminica, în Piata Sfântul Petru – si la audienta jubiliara pe care Papa Francisc o va tine sâmbata, 10 septembrie a.c., în Piata Sfântul Petru. Suveranul Pontif va saluta grupul de pelerini români atât sâmbata, în cadrul Audientei jubiliare, cât si duminica, dupa recitarea rugaciunii „Angelus” (Îngerul Domnului). Duminica, la rugaciunea „Angelus” din Piata Sf. Petru, pelerinilor din România li se vor alatura si comunitatile catolice românesti din Roma si împrejurimi.
Anul Sfânt al Milostivirii, declarat de catre Papa Francisc la 11 aprilie 2015, prin bula Misericordiae vultus (Chipul milostivirii), a început la 8 decembrie 2015, prin deschiderea, de catre Suveranul Pontif, a Portii Sfinte a Bazilicii Sf. Petru, din Vatican, si se va încheia la 20 noiembrie 2016. Acest An Sfânt – pus sub ocrotirea Sfintei Fecioare Maria, Maica Milostivirii – este pentru fiecare o ocazie de a trai în viata de zi cu zi milostivirea pe care dintotdeauna Dumnezeu Tatal o revarsa asupra tuturor. Pelerinajul – asa cum a explicat Papa Francisc – „este un semn special în Anul Sfânt, pentru ca este icoana a drumului pe care fiecare persoana îl parcurge în existenta sa”, si este, totodata, îndemn la convertire: „trecând prin Poarta Sfânta ne vom lasa îmbratisati de milostivirea lui Dumnezeu si ne vom angaja sa fim milostivi cu altii, asa cum Tatal este cu noi” (cf. Misericordiae vultus, nr. 14).

România în pelerinaj la Roma, în Anul Milostivirii
Program detaliat

Vineri, 9 septembrie 2016
Trecerea prin Poarta Sfânta a Bazilicii Sf. Petru;
Rugaciune la Mormântul Sf. Petru, în Cripta;
Vizita în Cripta cu mormintele papilor;
Vizitarea Bazilicii Sf. Petru;
La ora 11.00 – Sfânta Liturghie în rit romano-catolic, celebrata la altarul Della Cattedra din Bazilica Sf. Petru. (La Sf. Liturghie participa întregul grup de pelerini)

Sâmbata, 10 septembrie 2016
Audienta Jubiliara tinuta de Sfântul Parinte Papa Francisc în Piata Sf. Petru;
La ora 12.30 – Sfânta Liturghie în rit greco-catolic, celebrata în Bazilica Santo Spirito. (La Sf. Liturghie participa întregul grup de pelerini)

Duminica, 11 septembrie 2016
Participare la rugaciunea „Angelus”, în Piata Sf. Petru.