„Deschiderea procesului de beatificare si canonizare a Servului lui Dumnezeu
ierom. Leon Iulian Manu OSBM, egumenul Manastirii Nicula
În cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, marti 13 martie 2018, la Sediul Curiei eparhiale, s-a desfasurat, în prezenta si cu binecuvântarea Preasfintiei Sale Florentin Crihalmeanu, prima sesiune de deschidere a Procesului de beatificare si canonizare, în faza eparhiala, a Servului lui Dumnezeu Ierom. Leon Iulian Manu OSBM, Egumenul Manastirii Nicula, mort în faima de martir la penitenciarul din Gherla (14 februarie 1959). Din partea Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Actorul acestei cauze, au participat: pc. pr. Laurian Daboc – Protoegumen, pc. pr. Augustin Dunca – Vicar provincial, pc. pr. Ioan Albu – consilier provincial, pc. ierodiac. Lucian Silvesan si pc. ierodiac. Dominic Huja – secretar provincial.
Întâlnirea a început cu rugaciunea de deschidere, urmat de cuvântul de bun venit al Preasfintiei Sale Florentin care a multumit Ordinului Sfântului Vasile cel Mare, Provincia "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", pentru initiativa de a începe o astfel de procedura canonica, aducând aminte tuturor de invitatia Sfântului Papa Ioan Paul al-II-lea care afirma: "Va îndemn sa va educati tinerii în spiritul unor teluri îndraznete, fiind fiii unor martiri." Totodata, Preasfintia Sa a încurajat deschiderea unor astfel de cauze de beatificare si canonizare pentru toti acei confrati care s-au jertfit pentru credinta lor. În final, Preasfintitul Florentin a multumit tuturor celor implicati în acest proces de beatificare si canonizare, rugându-l pe bunul Dumnezeu sa binecuvânteze lucrarea cu harul Spiritului Sfânt.

Reuniunea a continuat cu citirea, din partea Postulatorului cauzei în faza eparhiala pc. pr. Traian-Radu Coste-Deak, a cererii de începere a procesului de beatificare si canonizare, precum si a documentelor prevazute de normele speciale ale Instructiunii Sanctorum Mater pentru începerea unei astfel de cauze si deschiderea Tribunalului. Fundamentale în acest sens au fost: cererea de introducere a cauzei si aprobarea acesteia din partea Episcopului eparhial, acordul Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice precum si documentul de Nulla Osta din partea Congregatiei pentru Cauzele Sfintilor.
În continuare, s-a dat citire decretului de înfiintare a Tribunalului pentru Cauza de beatificare si canonizare a Servului lui Dumnezeu Ierom. Leon Iulian Manu OSBM si a decretelor de numire a membrilor acestui Tribunal: Mons. Calin Ioan Bot – Delegat episcopal; pc. pr. Ilie Ariesan – promotor al dreptatii; subiadc. Leon Pradan – notar actuar; subdiac. Rares Urian – notar ad casumpentru prima sesiune si Curier al Tribunalului. Mai apoi s-a dat citire decretelor de înfiintare a celor doua Comisii speciale: Comisia in re historica et archivisticasi Comisia de teologi cenzori, iar membrii Tribunalului au depus juramântul conform procedurilor speciale în vigoare, în final semnându-se documentul de deschidere a acestei cauze.
Evenimentul s-a încheiat cu rostirea din partea tuturor participantilor a Rugaciunii pentru beatificarea Servului lui Dumnezeu Ierom. Leon Iulian Manu OSBM. La finalizarea procesului în faza eparhiala, documentele anchetei vor fi trimise la Congregatia pentru Cauzele Sfintilor în vederea începerii fazei romane.
Biroul de presa al Episcopiei de Cluj-Gherla
* * *
Rugaciune pentru beatificarea
Servului lui Dumnezeu
Ieromonahul Leon Iulian Manu, egumenul Manastirii Nicula
Stapâne, Doamne Dumnezeule, Cel ce esti Izvor viu al puterii si al întelepciunii, Îti multumim ca ai privit cu mila si îndurare spre Biserica Greco-Catolica Româna si spre Ordinul Sfântului Vasile cel Mare, din sânul caruia l-ai chemat „pe calea aleasa si împarateasca a Crucii Tale” pe slujitorul Tau ieromonahul Leon Iulian Manu.
Parinte Ceresc, smeriti Îti cerem sa ne dai harul în a urma exemplul luminos al vietii sale, daruita Tie, pentru a putea dobândi si noi curajul si puterea, de a oferi lumii o marturie credibila si vrednica a vietii în Hristos. Prin mijlocirea Sfântului Vasile cel Mare si a tuturor sfintilor, Te rugam sa-i daruiesti Ieromonahului Leon, cinstea de a se numara între Fericitii si Sfintii Bisericii Tale. Ca Tie Ti se cuvine toata marirea, cinstea si închinarea,Tatalui si Fiului si Spiritului Sfânt, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin.
Tatal nostru… Nascatoare de Dumnezeu… Marire Tatalui… Amin.

Sursa: http://www.eparhiaclujgherla.ro