„La Oradea, persoanele consacrate au fost sarbatorite sâmbata, 1 februarie, în ziua preserbarii Întâmpinarii Domnului. Anul acesta, gazda a fost Episcopia Romano-Catolica din urbe careia i-a venit rândul de a organiza evenimentul sarbatoririi celor care si-au pus viata în mâinile Domnului ca jertfa de rugaciune si adorare.
Calugari si calugarite apartinând diferitelor ordine ori congregatii de pe teritoriul celor doua Dieceze s-au întîlnit pe Sirul Canonicilor la ora 9:30, la umbra Bazilicii romano-catolice cu hramul "Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria", impozant edificiu baroc lasat mostenire din secolul al XVIII-lea.
Dupa primirea participantilor, cuvântul de bunvenit a fost adresat de Preasfintitul Parinte László Böcskei, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea, care l-a salutat pe Preasfintitul Parinte Virgil Bercea, episcopul greco-catolic al Eparhiei, participant si el la întâlnirea persoanelor consacrate. De asemenea, l-a prezentat pe predicatorul scurtelor momente de reflectie: preotul Tibi Pantea, venit de la Cluj-Napoca din Ordinul Fratilor Minori Observanti. În cuvântul scurt dinaintea Sfintei Liturghii, vorbind în maghiara si româna, fratele franciscan a explicat, cu umor spiritual, ca Isus nu distruge o persoana chemata de el la un astfel de statut de viata. De aceea, pentru a arata lumii ca persoana consacrata nu este un distrus ori un ratat, calugarii trebuie sa transpire pe chipul lor o caldura a bucuriei, o frumusete interioara tradusa în zâmbetul cald al generozitatii sufletului.
Dupa discutiile pe grupuri a urmat Liturghia solemna, în impozanta Bazilica din curtea Episcopiei Romano-Catolice. Ceremoniile au fost prezidate de PS László Böcskei. A concelebrat si PS Virgil Bercea împreuna cu soborul de preoti invitati la sarbatoare. La omilie, microfonul i-a apartinut din nou fratelui Tibi Pantea de la Cluj care a subliniat faptul ca Isus ne-a aratat unde este comoara noatra: în ceruri! De aceea persoana consacrata munceste pentru Dumnezeu si pentru oameni, stiind ca va primi rasplata în ceruri.
Imediat dupa predica, cu faclii aprinse, calugarii si calugaritele si-au reînnoit voturile si jurmamântul de fidelitate fata de Treimea Preasfânta care si i-a pus deoparte pe acesti "consacrati" pentru a-i fi mostenire.
Dupa o ceremonie impresionanta, la care au participat, pe lânga persoanele consacrate, si consacratii seculari apartinând Ordinului al treilea franciscan, dar si laici veniti sa se bucure de prezenta calugarilor si calugaritelor de pe teritoriul Diecezei si, probabil, cu prezenta lor sa le multumeasca acestora discret pentru taria rugaciunii lor, forta cu care mentin Biserica, totul s-a ispravit cu un moment de Adoratie Euharistica. Înaintea Preasfintei Taine a Altarului, câte un reprezentant al fiecarei comunitati calugaresti a rostit o rugaciune de preamarire ori multumire adresata Majestatii Divine dupa care s-a dat binecuvântarea euharistica.
Reîntorsi pe Sirul Canonicilor, în sala de festivtati a Episcopiei, calugarii si calugaritele s-au bucurat de un moment de agapa oferita de organizatori si de un frumos moment de convivialitate care a apropiat persoanele consacrate provenind, iata, din diversitatea atâtor forme de viata calugareasca de pe teritoriul Eparhiei.
Multumim lui Dumnezeu pentru o astfel de zi si îi cerem harul statorniciei, al fidelitatii si al curajului pentru cei care sunt "cinstea Bisericii si izvor de haruri ceresti" (CV 2, PC 7).
Ziua persoanelor consacrate celebrata la Oradea,
