„Parintele Daniel Ange este fondatorul comunitatii Jeunesse Lumière. Nascut în Belgia, în anul 1932, se formeaza în scoala Sf. Benedict de Clairveaux si a lui Charles de Foucauld, facând si un stagiu militar ca infirmier în spitalul din Liège. În anul 1957 participa la fondarea unui ordin de viata simpla monahala, Sfânta Fecioara a saracilor, pentru ca în 1958 sa plece pentru 12 ani în Ruanda.
La întoarcerea sa în Europa face cunostinta cu miscarea de reînnoire carismatica, aflata la începuturile ei. În anul 1979 îsi începe ministerul apostolic, iar la 23 iulie 1981 este sfintit preot la Lourdes.
În anul 1984 fondeaza comunitatea Jeunesse Lumière, fiind convins ca cei mai buni apostoli pentru tineri sunt tinerii însisi. Trei saptamâni pe luna se ocupa de aceasta scoala, iar 8-10 zile pe luna raspunde apelurilor din diferite tari care îl solicita, grupul sau favorit de vârsta fiind cel de 15- 30 de ani.
El este un promotor al cauzelor de beatificare a copiilor si tinerilor care nu au avut sansa de a avea o comisie pentru cauza lor. Evanghelizeaza si prin multe lucrari (mai mult de cincizeci), deja publicate si traduse în mai multe limbi. Prin cartile sale, el sensibilizeaza cititorii fata de frumusetea lui Dumnezeu, splendoarea vietii si bucuria crestina.
A fost mereu deschis si foarte sensibil la tot ceea ce priveste unitatea crestinilor, ecumenismul, dar nu limitat la un minim comun, ci privind schimbul de daruri pentru a ajunge la deplinatatea Adevarului. Întretine relatii de profunda prietenie cu biserici-surori catolice de rit oriental – Biserica Maronita si Melkita în Liban si Biserica Greco-Catolica din România si Ucraina. În urma acestor contacte, tineri ortodocsi si greco-catolici, cu binecuvântarea preotilor lor, fac o experienta de un an în comunitatea Jeunesse Lumière. Este un promotor al vietii, iar viata fiind conditionata de iubire, doreste sa „lumineze soarele lui Dumnezeu” asupra misterului sexualitatii, încercând sa raspândeasca învatatura Sfântului Ioan Paul al II-lea despre teologia trupului.
Din învataturile parintelui Daniel Ange
„Evanghelizarea înseamna a-l da pe Isus oamenilor, pentru ca Evanghelia este persoana lui Isus. Nu este doar un mesaj, nici doar o filosofie; este o adevarata întâlnire cu persoana lui Isus”
• „Când Dumnezeu este respins din societate, omul devine dusman pentru om. Când îl refuzi pe Dumnezeu, ucizi umanitatea. Re-evanghelizarea înseamna a da din nou oamenilor adevaratul înteles al iubirii, al adevarului, fara de care societatea nu poate fi construita”
• „Tinerii pot simti adevarata fericire, fericire care vine de la Dumnezeu, din Cer, fericire care vine împreuna cu crucea si suferinta, care nu este doar fericire omeneasca. Aceasta fericire radiaza. Când cei din scoala Jeunesse Lumière merg sa dea marturie în scoli, deseori tinerii ne scriu spunând: «Am uitat cuvintele pe care ni le-ati spus, dar am fost profund impresionati de fericirea voastra, bucuria voastra si puritatea relatiilor voastre. Nu vom uita asta niciodata».”
• „Pentru ca tineretea ta sa fie lumina, viata ta sa fie iubire! Si viata ta va fi o sarbatoare!”
Din scrierile parintelui Daniel Ange
Va recomandam spre lectura câteva titluri semnate de catre parintele Daniel Ange:
• Pastorul Ranit (Editura Presa Buna 2002)
• Trupul tau este facut pentru iubire (Editura Sapientia 2006)
• Trupul tau este facut pentru viata (Editura Sapientia 2006)
• Îndragostiti de viata (Editura Sapientia 2013)
Sursa:http://www.intc.ro