„Preafericirea Voastra,
Preasfintiile Voastre,
Stimate domnule Presedinte al Consiliului Judetean Alba,
Stimate domnule Primar,
Preacucernici parinti,
Onorata adunare,
Va multumesc pentru calda dumneavoastra invitatie!
Încep prin a va felicita pentru jubileul celor 25 de ani de episcopat si pentru apropiata celebrare a 10 ani de la ridicarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, la rangul de Arhiepiscopie Majora.

În aceasta Catedrala încarcata de istorie, gândul ne duce la jertfa episcopilor martiri sub regimul comunist. Valeriu Traian Frentiu, Iuliu Hossu, Alexandru Rusu, Ioan Balan, Ioan Suciu, Vasile Aftenie si Tit Liviu Chinezu au un loc special în memoria noastra si asteptam cu totii vestea beatificarii lor.

Ca si multi altii, taria cu care acestia si-au urmat credinta, chiar cu pretul vietii, este fundatia pe care se sprijina Biserica Româna Unita cu Roma. Pe sacrificiul tuturor celor care, indiferent de confesiune, s-au împotrivit comunismului s-a cladit libertatea noastra de astazi.

Nu putem uita nici ca aceasta libertate nu ar fi fost posibila fara întelepciunea si eforturile neîncetate ale celor care au facut Marea Unire. Nu putem uita, de asemenea, îmbratisarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918 dintre Miron Cristea, viitor patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, si Episcopul Bisericii Române Unite cu Roma, Iuliu Hossu, ca si mesajul de solidaritate frateasca adresat tuturor românilor, rostit atunci.

La aproape 100 de ani de la acel moment, cinstim rolul tuturor confesiunilor si recunoastem contributia diversitatii culturale a majoritatii românesti si a tuturor minoritatilor nationale la reunirea valorilor si energiilor natiunii sub noul destin european al României.
Asa sa ne ajute Dumnezeu! Va multumesc!”

Sursa:http://www.presidency.ro