Întâlnirea episcopilor Orientali 2015

Praga – Brevnov, Republica Ceha, 4-7 iunie 2015

“Da-ul” Bisericilor orientale catolice despre familie, situatia Bisericii în Ucraina si a Bisericilor în Europa de centru si de est în raport cu societatea civila, au fost în centrul întâlnirii episcopilor orientali. La Praga peste 40 de episcopi catolici orientali se pregatesc pentru Sinodul dedicat Familiei.[/

Întâlnirea anuala a ierarhilor catolici orientali din Europa s-a desfasurat în acest an la Praga (Republica Ceha), la invitatia Preasfintiei Sale Ladislav Hucko, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Republica Ceha.
La Praga, peste 40 de episcopi orientali catolici din Europa s-au întâlnit pentru a aprofunda raporturile de prietenie si de unitate în episcopatul catolic oriental al continentului, parcurgând schimbul de stiri asupra vietii respectivelor Biserici la nivel national, a informatiilor asupra delicatelor raporturi între Biserica si societatea civila, dar si asupra raportului cu alte Biserici crestine. Întâlnirea a fost si un moment de pregatire pentru urmatorul Sinod din luna octombrie al episcopilor dedicat familiei. Familia în natura sa sacramentala si în provocarile care sunt puse de o societate într-un continua schimbare, au fost obiectul de reflectie si aprofundare. Din discutii reiese ca:

Biserica Catolica în totalitatea ei, în special expresia sa de traditie orientala reprezentata de Bisericile Catolice Orientale ale continentului, spun Da-ul lor familiei, celula fundamentala a societatii umane unde fiecare persoana devine mereu ea insasi, nu numai ca si loc unde creste cultural si intelectual, de crestere emotiv si social, dar mai presus de toate ca loc unde se împlineste planul lui Dumnezeu asupra fiecarui om. Familia, Biserica domestica asa cum o numea Sfântul Ioan Gura de Aur si reafirmata de Conciliul Vatican II, ca si laborator si experienta a umanitatii, nu e numai un loc unde primesti credinta, ci unde se învata principiile fundamentale de a trai împreuna. În ea fiecare este chemat a se darui si a-l primi pe celalalt, crescând în iubire reciproca.

Soti si sotii, parinti si copii, frati si surori sunt chemati sa se iubeasca: cu totii în familie au un rol important si unic.
Biserica catolica orientala îsi spune Da-ul familiei pentru ca în momentele cele mai întunecate din istoria numeroaselor tari ale Europei au fost familiile cele care au mentinut vie libertatea persoanei, a identitatii nationale, a bogatului patrimoniu cultural si spiritual. Au fost familiile crestine cele care au mentinut vie credinta în Dumnezeu si într-un viitor mai bun.
Exact pentru acest lucru, în pregatire pentru Sinodul episcopilor, confirmând prioritatea familiei în pastoratia respectivelor Biserici, episcopii participanti la întâlnire sau angajat a promova o pregatire mai buna la sacramentul casatoriei, pentru ca sotul si sotia, prin puterea harului sa poata genera o adevarata comuniune de viata, primind copii lor si educându-i. Se angajeaza sa acompanieze si sa asiste spiritual familiile; sa sustina si sa promoveze comunitatile de familii, parohiile care cu ajutorul preotilor, sa încerce sa poarte înainte si sa marturiseasca frumusetea de a fi, dupa chipul lui Dumnezeu, o comunitate de persoane.
Da-ul lor familiei îi ajuta a fi aproape tuturor familii, în special acelora care trec prin momente de criza sau de dificultate, familiilor sarace, dezavantajate care se simt excluse de societate. Daca fiecare persoana are nevoie sa fie iubita si ajutata, familia este, locul privilegiat, unde se întâmpla acest lucru, dar – spun episcopii la Praga – ca Biserica este mereu aproape de ei, gata sa le întinda o mâna de ajutor, sa le arate un chip de apropiere si milos, aducându-le alinarea si milostivirea lui Dumnezeu. În aceste timpuri de vulnerabilitate si criza morala, economica si sociala, speram ca Guvernele vor deveni mereu mai constiente de importanta familiei în coeziunea sociala si educativa când elaboreaza legi asupra ei, asupra munci si migrantilor.

Situatia în Ucraina
În fata continuei situatii de agresiune externa din estul tarii, participantii si-au aratat solidarietatea lor poporului din Ucraina, mai ales greco catolicilor îndemnându-i sa urmeze drumul dialogului si al unitatii între Bisericile din tara si nu atitudinea de dezinformare – mai ales la nivel international – care submineaza. În acest moment dramatic al istoriei tarii, toate Bisericile sunt angajate sa sustina dificilul drum de reconstruire a coeziunii sociale care trece în primul rând printr-un proces de convertire, unica arma în fata celor care gândesc la coruptie ca si principiu regulator al societatii. În fata marelui dezastru umanitar al regimului totalitar Preafericirea Sa Sviatoslav Shevchuk, Arhiepiscopul Major de Kyiv-Halyc, a multumit confratilor pentru rugaciunea si apropierea spirituala a Bisericilor surori si a amintit generozitatea diverselor Caritasuri Nationale, facând apel la o reînnoita solidarietate a comunitatii internationale: foamea si saracia nu merg în vacanta!

Biserica catolica în Sud-Estul Europei
Exista un motiv special de preocupare fata de o atitudine “discretionala” – la limita discriminarii – a multor administratii locale care pare sa atace Biserica Catolica la nivel administrativ, economic sau financiar.
În timp ce particpipantii recunosc necesitatea ca Bisericile nationale si locale sa lucreze pentru o mai mare transparenta în gestionarea finantelor, aliniindu-se astfel modelelor de gestiune în vigoare ale respectivelor tari, în fata variatelor tentative de discreditare a Bisericii în acest domeniu si constatând nefondarea acuzelor în cazurile raportate la întâlnire, participantii îi invita pe toti cei care au datoria de a face sa fie respectata justitia sa lucreze cu impartialitate pe baza unui drept care trebuie sa fie egal pentru toti. În timpul întâlnirii, participantii l-au întâlnit pe Eminenta Sa Cardinalul Dominik Duka, Arhiepiscop de Praga, pentru un moment de prietenie si de discutii despre provocarile noii evanghelizari ale Bisericii în Republica Ceha, tara cu profunde radacini crestine, mostenire din pacate nu prea des recunoscuta.

La întâlnire a fost facuta si o prezentare asupra istoriei si actualelor provocari ale Bisericii greco catolice din Republica Ceha, de catre Preasfintia Sa Ladislav Hucko.
La întâlnirea patronata de Consiliul Conferintelor Episcopale din Europa (CCEE), au participat Preasfintia Sa Giuseppe Leanza, Nuntiul Apostolic în Republica Ceha, Înalt Preasfintia Sa Cyril Vasil’, Arhiepiscop secretar al Congregatiei pentru Bisericile Orientale care a purtat si salutul Prefectului Dicasterului din Vatican, Eminenta Sa Carinalul Leonardo Sandri. Au luat parte la întâlnire si parintele Lorenzo Lorusso, sub-secretar al Congregatiei pentru Bisericile Orientale si monseniorul Duarte da Cunha, secretarul general al CCEE care a adus si salutul Presedintelui, Emintei Sale Cardinalul Péter Erdo, Arhiepiscop de Budapesta.

Urmatoare întâlnire a episcopilor se va desfasura la Fatima (Portugalia), în luna octombrie 2016.
Lucrarile s-au încheiat duminca, 7 iunie cu celebrarea Sfintei Liturghii în Catedrala greco catolica Sfântul Clement împreuna cu comunitatea locala.
Episcopii au încredintat protectiei Fecioarei Maria, provocarile, asteptarile si sperantele tuturor familiilor si lucrarile Sinodului.