„Duminica, 2 iunie 2013, la Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea a avut loc un eveniment important pentru 27 de copii din clasa a III-a A de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu si din Parohia Sfântul Nicolae din Oradea, care au facut prima lor Împartasanie solemna în cadrul Sfintei Liturghii arhieresti, celebrata de PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea. Cu o zi înainte, sâmbata – de ziua copilului, cei 27 de copii au facut prima spovada din viata lor.
Ajunsi la vârsta la care pot deosebi binele de rau, faptele bune de cele rele, pregatiti de învatatoarele lor si de pr. Anton Cioba – director spiritual al liceului si pr. Ovidiu Duma, paroh al Catedralei Sf. Nicolae, cei 27 de copii au celebrat acest eveniment cu emotie si mare bucurie.
La începutul Sfintei Liturghii copiii, cu lumânari aprinse în mâna si cântând, au intrat în procesiune în catedrala împreuna cu preotii prezenti si cu PS Virgil. Ei au fost cei care au animat Sfânta Liturghie, dând un ton vioi si îngeresc întregii celebrari.
În cuvântul de învatatura PS Virgil a subliniat importanta valorilor în viata omului si importanta ca acestea valori sa fie transmise copiilor înca de la vârsta frageda pentru ca acestia sa si le poata asuma si trai la rândul lor. Copiii au raspuns întrebarilor pe care PS Virgil le-a adresat lor despre lucrurile pe care le-au învatat la cateheza pregatitoare pentru eveniment.
Parintii, rudele si prietenii care le-au fost alaturi, împreuna cu copiii au celebrat evenimentul printr-o agapa fraterna în sala festiva a liceului si câteva jocuri.