„Duminica 22 martie 2015, la Manastirea Franciscana Maica Domnului din Oradea a avut loc Întâlnirea Eparhiala a Familiilor din Eparhia de Oradea. Au raspuns invitatiei PSS Virgil Bercea numeroase familii din aproape întreaga eparhie: Oradea, Zalau, Simleu Silvaniei, Carei, Beius, Marghita, Beliu, Bobota, Sîntandrei, Sînlazar, Ardud, Cosnici. Tema acestei prime întâlniri la nivel eparhial surprinde o permanenta preocupare a Bisericii Catolice dupa Conciliul Vatican II: Familia si Evanghelizarea.
Programul zilei a început cu primirea participantilor, spre a se uni apoi cu totii în rugaciune prin participarea la Sfânta Liturghie Arhiereasca, celebrata de PSS Virgil Bercea, episcop greco-catolic al Eparhiei de Oradea, alaturi de preotii care au însotit familiile prezente. La finalul liturghiei toate familiile au rostit împreuna Rugaciunea Papei Francisc pentru familii, încredintându-se ocrotirii Sfintei Familii din Nazaret.
Dupa liturghie a avut loc prima conferinta a zilei, în cadrul careia pr. Mihai Vatamanelu a prezentat tema „Familia si evanghelizarea”, subliniind ca în zilele noastre a evangheliza echivaleaza cu a semana în inima fratelui aceste cuvinte ale lui Isus: „Eu te iubesc infinit de mult; mi-am dat întreaga mea viata pentru tine, am murit pentru tine si apoi am înviat pentru ca te astept în Casa mea, care vreau sa devina si a ta!”, iar în lumina acestor cuvinte parohiile noastre trebuie sa treaca la actiune, sa treaca de la „veniti” la „mergeti”. Pentru a surprinde ecoul mesajului transmis, a urmat un moment de împartasire, prin care am înteles din marturiile celor prezenti ca suntem chemati sa alcatuim „poporul trimisilor” pentru a fi lumina si fermentul lumii, deoarece este mandatul lui Isus încredintat noua prin cuvintele: „Mergeti în toata lumea si predicati Evanghelia la toata faptura” (Mc. 16,15). „Asadar, mergeti, faceti ucenici din toate natiunile” (Mt. 28,19). S-a subliniat în mod special caracterul de misiune al Sacramentului Casatoriei, care prin harul sau cheama sotii crestini sa „produca” punti între Cristos si persoanele pe care sotii le întâlnesc. „Familia crestina este inclusa în asa masura în misterul Bisericii încât ia parte, în felul ei, la misiunea de mântuire proprie Bisericii, anume: sotii si parintii crestini, în puterea sacramentului, „au – în starea lor de viata si în functia lor – darul propriu în mijlocul poporului lui Dumnezeu”. De aceea, nu numai ca „primesc” iubirea lui Cristos, devenind comunitate „mântuita”, ci sunt chemati, de asemenea, sa „transmita” fratilor aceeasi dragoste a lui Cristos, devenind în felul acesta o comunitate „care mântuieste” (Familiaris Consortio).
Ora prânzului si agapa frateasca pregatita au fost moment si prilej de comuniune, mai buna cunoastere si împartasire între toti cei prezenti.
A doua conferinta a întâlnirii a fost sustinuta de pr. Mihai Tegzes si a avut ca tema „Trimiterea celor 72 de ucenici”. Momentul de împartasire ne-a întarit si ne-a confirmat credinta ca prin iubirea si slujirea în familie si în ambientul de viata avem misiunea de a-L face cunoscut pe Isus, de a duce Vestea cea Buna tuturor, mergând asemeni unui miel blând în mijlocul lupilor. Credinta se întareste daruind-o. Parintele a mai spus: Misiunea nu este atât a merge sa spui altora multe lucruri… ci a marturisi ca Isus e Fiul si ca toti suntem frati, fiii aceluiasi Tata. Si marturisim prin viata noastra care se deschide, iubeste, se daruieste si intra în comuniune cu altii neexcluzând pe nimeni… daca excludem pe unul Îl excludem pe Dumnezeu care s-a facut ultimul.
Misiunea nu e rezervata doar preotilor, ci este o datorie a fiecarui om… Daca eu stiu ca un om este fratele meu pentru ca avem acelasi tata, iar el nu stie, atunci eu îi vestesc ca avem acelasi tata… Mai întâi prin comportamentul meu fratern fata de el, iar apoi daca-mi cere, îi vestesc si cu cuvintele.
Întâlnirea s-a încheiat printr-un moment de rugaciune comuna pentru familii, rugându-l pe Dumnezeu care asculta toate rugaciunile sa-l trimita pe Spiritul Sfânt sa lumineze Biserica la începutul drumului sinodal, pentru ca, având în fata splendoarea iubirii adevarate care transpare din Sfânta Familie de la Nazaret, sa învete de la ea libertatea si ascultarea, pentru a raspunde cu încredere si umilinta la provocarile lumii de astazi.