Crestinii trebuie sa voteze în favoarea candidatilor care sustin valorile crestine si nu promoveaza destramarea morala a societatii: se afirma într-un comunicat al Conferintei Episcopilor din România difuzat în vederea alegerilor prezidentiale de la 2 noiembrie. În acelasi timp, subliniaza episcopii catolici din România, nimeni nu trebuie sa se lase influentat de promisiuni, bani sau alte beneficii materiale în contextul alegerilor politice.

Redam mai jos comunicatul primit la redactie de la secretarul general al Conferintei, pr. Eduard Mihai Cosa:

COMUNICAT

Participarea la vot a credinciosilor catolici este un drept onorant dar si o obligatie morala cetateneasca
Episcopii romano-catolici si greco-catolici întruniti la Timisoara, în perioada 2-4 septembrie a.c., în sesiunea de toamna a Conferintei Episcopilor din România, au avut pe ordinea de zi si teme legate de alegerile prezidentiale de la începutul lunii noiembrie 2014.
Referindu-se la acest eveniment din viata societatii românesti, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de Bucuresti si presedintele CER, considera ca participarea la vot a credinciosilor catolici este un drept onorant dar si o obligatie morala cetateneasca. În acest sens, întrucât participarea cetateanului la alegeri nu se reflecta doar asupra binelui propriu, ci al binelui comun, Arhiepiscopul îi invita pe toti crestinii de bunavointa sa participe la toate scrutinele alegerilor prezidentiale.
”Crestinul trebuie sa participe în mod activ la protejarea si împartasirea valorilor crestine. Aceste valori fundamentale se regasesc în Sfânta Scriptura si în doctrina Bisericii”, a spus la rândul sau ÎPS Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia. ”Pentru ca învatatura crestina sa aduca roade în viata cotidiana – a continuat Excelenta Sa – trebuie sa votam acea persoana care protejeaza demnitatea si libertatea omului, sprijina comunitatea familiala, ocroteste viata si decursul normal al acesteia de la nastere pâna la moarte, se bazeaza pe normele morale crestine, iar prin programul sau nu impune urmarea unei forme de viata care poate sa conduca la destramare morala” .
Recomandând preotilor din parohii sa-i îndemne pe credinciosi sa participe la vot, înaltii ierarhi au mai subliniat ca în exercitarea acestui drept constitutional si cetatenesc, nimeni nu trebuie sa se lase influentat de promisiuni, bani sau alte beneficii materiale.

Conferinta Episcopilor din România îi reuneste pe toti episcopii romano-catolici si greco-catolici din România si exprima unitatea Bisericii locale si uniunea intima cu Sfântul Parinte Papa, Urmasul Sfântului Petru.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va