Dragii mei,

Rolul nostru al preotilor si al fiecarui crestin este de a propovadui Cuvântul facut trup, de a propovadui Evanghelia în zilele noastre ceea ce înseamna iubire si iertare, întelegere si bunaînvoire, pace si binecuvântare.
Biserica în toate timpurile a încercat sa dea sens si valoare vietii. În contextul în care traim intra în societate tot mai mult anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate precum ”haloween” – sarbatoare celtica.
Biserica Catolica, la 1 noiembrie, celebreaza Sarbatoarea Tuturor Sfintilor.
Va îndemn pe fiecare dintre Sfintiile Voastre precum si pe toti credinciosii sa vorbiti lumii despre valoarea Sarbatoriri Tuturor Sfintilor care uneste cerul cu pamântul în rugaciune precum va îndemn sa evitati organizarea altor evenimente precum cele cu dovleacul de ”halloween”.
Haruri si binecuvântari de la Domnul!

† Virgil Bercea

Prezentam în continuare un scurt istoric al ”halloween-ului” întocmit de parintele Anton Cioba (Oradea) si parintele Felix Roca (Iasi):

Halloween …

Bostanii goi de Halloween
Sfârsitul lunii octombrie este marcat de un eveniment, pe care unii îl definesc ca fiind o sarbatoare, care s-a raspândit tot mai mult sub impulsul substantial al televiziunii, cinemaului si al internetului si care reuneste persoanele într-o atmosfera "decorata" de bostani goi, schelete, cranii, cornite, vampiri, stafii etc. (fiecare dupa doza de imaginatie pe care o are!). Nu trebuie sa facem un efort prea mare pentru a ne da seama de aspectul comercial al evenimentului, însa se impune o reflectie mai amanuntita asupra acestui aspect. Este doar un fel de carnaval? E o joaca "nevinovata"? E un alt mod de distractie? E ceva "haios"?
Care este istoria acestui fenomen?
Vechii celti aveau o sarbatoare a sfârsitul verii, a perioadei recoltelor, si a începutului iernii denumita samhain. Era, de fapt, sarbatoarea Anului Nou. Exista o legenda potrivit careia spiritele mortilor din timpul anului se întorceau în noaptea de 31 octombrie pentru a cauta un corp pe care sa îl posede în anul urmator. Pentru a nu fi posedati, celtii stingeau focul din soba pentru a face casa rece si neprimitoare. Apoi se mascau si se îmbracau respingator pentru a alunga spiritele.
Dupa ce celtii s-au convertit la crestinism au ramas reminiscente ale acestei sarbatori care, de data aceasta, a ajuns sa aiba loc în preajma a doua sarbatori ale Bisericii Catolice: Solemnitatea Tuturor Sfintilor (1 noiembrie) si Pomenirea Tuturor Credinciosilor Raposati (2 noiembrie).
La începutul secolului al XIX-lea emigrantii irlandezi au adus cu ei sarbatoarea samhain în Statele Unite ale Americii unde a si primit denumirea de All Hallows Eve (Ajunul tuturor sfintilor), transformata apoi în Halloween.
Cum a ajuns Halloween sa aiba o asa amploare?
În SUA s-a raspândit ca o oportunitate noua de distractie, ce a fost speculata de mediile comerciale, pentru care a devenit o ocazie de noi profituri, astfel încât campania de sustinere din partea televiziunilor nu a fost tocmai întâmplatoare. Prin "contributia" mass-mediei Halloween-ul a ajuns din SUA si în Europa, iar magazinele si cluburile profita din plin!
Este ceva rau sa te distrezi de Halloween?
Valentele care au devenit comune pentru acest eveniment pot fi considerate îngrijoratoare. Dincolo de accentele grotesti si macabre se remarca înclinatia spre esoteric si malefic. O rapida cautare pe internet confirma lucrul acesta! Iar când aceste manifestari îi vizeaza pe copii, aspectul devine si mai îngrijorator!
Este problematic si faptul ca hallowen-ul pune cu totul în umbra doua sarbatori catolice importante. Exemplul sfintilor care ne transmit prin viata lor multe valori umane si crestine este înlocuit de manifestari "animate" de personaje macabre: spirite, stafii, schelete, vampiri etc. Cultul raposatilor si amintirea celor dragi, care au trecut din aceasta lume, sunt acoperite de manifestari de exorcizare a mortii. Probabil nimeni nu ar fi încântat daca, de exemplu, ziua sa de nastere ar fi pusa în umbra de proprii prieteni cu o distractie de felul acesta.
Nu este, oare, exagerata împotrivirea fata de Halloween?
Daca Halloween ar fi o simpla petrecere, un alt fel de carnaval, nu ar fi mare problema! Mai grav este, însa, faptul ca fenomenul satanismului nu este strain de Halloween. Un studiu al Comunitatii "Ioan al XXIII-lea" din Italia, întemeiata de parintele Oreste Benzi, dovedeste ca 16 % dintre tinerii care participa la întâlniri ale sectelor oculte si ezoterice, unde au loc chiar sacrificii oferite diavolului si profanarea Euharistiei, au intrat în contact cu aceste secte tocmai cu ocazia Halloween-ului. Un specialist al acestor fenomene, Carlo Climati, trage un semnal de alarma în ceea ce priveste riscurile propagarii unui astfel de fenomen care, la prima vedere, pare inofensiv, ca fiind un alt carnaval, dar care are conotatii si consecinte mult mai dramatice.
Asadar, este de preferat ca în familie, în scoli si în parohii sa nu fie "sarbatorit" Halloween-ul?
Da! Se poate si fara! Cei care se ocupa, în mod serios, de educatia copiilor si a tinerilor stiu ca au o datorie de a-i îndrepta pe acestia spre ceea ce este frumos si are valoare. Simtul binelui si al frumosului nu trebuie sa lipseasca din educatie. Însa, manifestarile legate de Halloween nu au nimic de-a face cu estetica vietii! A-i "transporta" pe copii si tineri într-o lume de vrajitoare, strigoi si vampiri este în defavoarea lor, daca nu chiar periculos. Numai faptul de a-i vedea deghizati în diferite personaje, deloc încântatoare, stârneste îngrijorare.
Cu atât mai mult nu ar trebui sa se organizeze vreo sarbatoare de genul acesta în parohii considerând ca Hallowen are menirea de a pune în umbra Solemnitatea Tuturor Sfintilor si cultul crestin fata de cei raposati. Nu cred ca în parohii lipseste imaginatia pentru a organiza petreceri si momente de destindere cu adevarat educative!
Ce se poate face pentru a contracara Halloween-ul?
Înainte de toate se impune o mai atenta reflectie din punct de vedere educativ. Tendintele deviante ale unor tinerilor si violenta ce se manifesta în rândul unora dintre ei nu sunt straine de promovarea unor manifestari cum ar fi Halloween-ul. Nu întâmplator Ministerul Educatiei din Rusia interzice, înca din anul 2003, orice astfel ne manifestare în scoli explicând ca acestea sunt "în contradictie cu natura institutiilor de învatamânt, tulburând mintea si afectând sanatatea spirituala si morala a elevilor". În Filipine, scolile catolice sunt unite în hotarârea de a tutela binele elevilor evitând orice manifestare de genul Halloween. Chiar în Statele Unite ale Americii, "patria Halloween-ului" acesta a început sa fie "exmatriculat" din unele scoli.
Dintr-un punct de vedere crestin lucrul cel mai important de facut ar fi tocmai "recucerirea" valorii Solemnitatii Tuturor Sfintilor si a Pomenirii Tuturor Credinciosilor Raposati. În multe locuri în ajunul sarbatorii dedicate tuturor sfintilor au loc adoratii euharistice, seri de rugaciune, meditatii despre sfinti etc. Exista si initiative de genul "HOLYween" prin care se promoveaza vietile sfintilor si se cere credinciosilor sa expuna imagini ale sfintilor la ferestre, pe balcoane, la locul de munca etc.