„În perioada 2-8 august, la Udine (Italia) a avut loc cea de a II-a editie a Campusului European “iFait”. S-au strâns aproximativ 50 de tineri din Bulgaria, Albania, Bosnia si Hertegovina, Ungaria, Polonia, Scotia, România si Italia, iar tema aleasa pentru anul acesta a fost “speranta”- în sens mai larg: “don’t let your hope to be stolen” (nu lasa sa-ti fie furata speranta).
În numele delegatiei din România trebuie sa mrturisim faptul ca ne-am simtit foarte bine înca din momentul în care am ajuns -parca ne-am fi cunoscut de-o viata- fiind primiti într-un mod calduros de catre Don Giseppe Marano, paroh al parohiei Bunul Pastor din nordul orasului si initiatorul acestui campus dar si de catre credinciosii parohiei.
Am avut parte de câteva zile memorabile în care, pe lânga discutiile asupra temei propuse, am reusit sa ne cunostem si sa cunoastem tineri veniti din tari, unde si azi se mai simte destul de puternic presiunea asupra Bisericii Catolice dar a caror speranta continua sa fie vie. Meditatiile au fost tinute de catre Don Giuseppe dar am avut ocazia sa-l avem în mijlocul nostru si pe ES Andrea Bruno Mazzocato, arhiepiscopul locului si pe Don Michel Remery, secretarul general a Conferintei Episcopale în Europa, care, datorita experientei lui si a nenumaratelor calatorii prin Europa, ne-a relatat câteva exemple privitoare la felul în care este vazuta si traita speranta de catre europeni.
Pe lânga munca asidua depusa am avut parte si de distractie, iesiri în aer liber, la munte (Monte Lussari) si la mare (Lignano), unde ne-am întâlnit si cu grupul de tineri români care au participat la campusul de la Loreto, aflati sub aripa ocrotitoare a pr. Paul Popa si a doamnei Ramona Dragos de la Biroul Pastoral-care au mijlocit si pentru participarea noastra la acest campus, lucru pentru care le suntem recunoscatori. Nu în ultimul rând dorim sa multumim si Preasfintitului Virgil Bercea pentru gândurile bune.
Le suntem recunoscatori si gazdelor noastre din Udine, respectiv lui Don Giseppe si credinciosilor din parohie pentru efortul depus si pentru faptul ca ne-au facut sa ne simtim ca si acasa.