„Peste 300 de persoane au luat parte, la invitatia Excelentei Sale Florin Trandafir Vasiloni, consul general al României la Gyula, în sala festiva „Matei Corvin” a unui hotel din Gyula, la receptia organizata cu prilejul Zilei Nationale a României, de catre Consulatul General al României la Gyula,

Au fost prezenti ambasadorul României în Ungaria, ES Marius Lazurca, Daniel Banu, consul general la Szeged, Daniel Nicolae, consul la Szeged, Roberto Sperandio, consul onorific al Italiei în România, Ioan Fodoreanu, fost consul general al României la Gyula si Szeged, Tiberiu Juhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Românilor din Ungaria (ATRU), Traian Cresta, purtator de cuvânt al românilor în Parlamentul Ungariei, Alexandru Fina, vicepresedintele ATRU, Mariana Negreu Vetro, directorul Centrului de Documentare si Informare al ATRU, Maria Gurzau Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Balcescu” din Gyula, Florin Olteanu, sef de catedra la Inst. Pedagogic din Szarvas, pr. Aurel Becan si artistul plastic Stefan Oroian, membri ai prezidiului UCRU, Gheorghe Ardelean, consilier judetean în CJ Bekes (etnic român din Chitighaz), Delia Covaci, directorul saptamânalului „Cronica”, Anca Becan, redactor la saptamânalul „Foaia Româneasca”, precum si primarii Janos Marjai (Batania – Battonya), Nagy Bela (Medgyesegyhaza), Elvira Ardelean (Otlaca-Pusta – Puzstotlaka), Laszlo Pluhar (Aletea – Elek), Gyorgy Szucsne (Lokoshaza) si viceprimarii Bertold Netea (Micherechi) si Emese Tripon (Chitighaz). Din România au fost prezenti primari din zona de granita a judetului Arad. Dintre oficialitatile din sfera religioasa care au onorat aceste manifestari, mentionam pe PS episcop Siluan, împreuna cu numerosi clerici din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria (EORU), IPS Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, PS Sofronie, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei (fost episcop al EORU), PS Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, Petrica Cretu, pastorul Bisericii Baptiste din Micherechi, Fustos Gyula, pastorul Bisericii Baptiste din Chitighaz, Viorel Bogdan si Ilie Puha, lideri ai Bisericilor Penticostale din Micherechi, alaturi de alti reprezentanti ai cultelor neoprotestante de expresie româna din Ungaria.

Au fost prezenti la manifestare reprezentanti ai mediului universitar din Arad, delegati din partea Universitatii “Aurel Vlaicu” din Arad si ai Universitatii de Vest “Vasile Goldis” din Arad, presedinti ai Autoguvernarilor Românesti Locale, directori si numeroase cadre didactice de la scolile în care învata copii românilor din Ungaria, fosti absolventi si actuali studenti bursieri ai statului român, membri corului Pro Musica, medici români care profeseaza la spitale din jud. Bekes, consilieri locali si alti numerosi invitati, din multe localitati unde traiesc comunitati românesti în Ungaria (Gyula, Micherechi, Chitighaz, Bekescsaba, Sercad, Batania, Aletea, Sacal, Otlaca-Pusta, Budapesta, Szeged, s.a.). Nu au lipsit nici reprezentanti ai mediului de afaceri, ai asociatiilor patronale si reprezentanti ai Camerelor de Comert, printre care Janos Takacs, presedintele Camerei de Comert româno-ungare, Oros Tivadar, presedintele Sectiunii Românesti a Camerei de Comert si Industrie a Ungariei, Rak Zoltan, secretarul general al acestei instiutii, Marin Crisan, presedintele Patronatului Român, filiala Arad. Au mai fost prezenti Aurel Chiriac,directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea, Lucian Silaghi, directorul Directiei Judetene pt. Cultura Bihor.

Mesajul transmis cu acest prilej de consulul general Florin Vasiloni a cuprins cuvântul de salut, de bun venit si de multumire adresat tuturor participantilor care au onorat invitatia adresata cu aceasta ocazie si a subliniat importanta Marii Uniri de la 1918, act de vointa al poporului român, ce a împlinit aspiratiile sale cele mai profunde si va caracteriza si de acum înainte principiile si actiunile sale.

Programul cultural oferit de CG Gyula a cuprins un recital sustinut de catre Cvartetul de coarde al Filarmonicii de Stat din Arad, condus de maestrul Doru Orban; recitalul extraordinar al Ansamblului profesionist ”Crisana” din Oradea, condus de maestrul Leontin Ciucur; recitalul talentatei Bianca Popa din Oradea, iar imnurile României, Ungariei si UE, de la deschiderea manifestarii, au fost intonate live de Corul ”Pro Musica” din Gyula.

Participantii au fost întâmpinati la intrare de o poarta traditionala româneasca si o expozitie de sculptura a maestrului Radu Lazar, adusa la Gyula prin intermediul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea. Publicul prezent a putut admira si o expozitie de carte, prezentata de catre Universitatea de Vest “Vasile Goldis” din Arad. Participantii au primit si purtat cocarde tricolore confectionate de catre elevi ai Colegiului National Mihai Eminescu din Oradea. Copiii prezenti au avut la dispozitie un loc special de joaca.

Receptia oficiala oferita de catre Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participantilor sa guste traditionalele bucate, bauturi si vinuri românesti.