„In Duminica Floriilor, 17 Aprilie 2011, Misiunea “Sf. Ioan Botezatorul” din Tustin, California, a omagiat la sfarsitul Sfintei Liturghii personalitatea Preasfintitului Ioan Sisestean, episcop greco-catolic de Maramures, care a trecut la Domnul marti, 12 aprilie, in urma unui stop cardiac.
Vorbind despre contextul hirotonirii ca preot greco-catolic in 1972 a viitorului episcopul Ioan Sisestean, parintele Cristian Terhes, preotul Misiunii, a spus: “Am auzit in Evanghelia pe care am citit-o astazi cum oamenii l-au aclamat ca rege pe Isus cand a intrat in Ierusalim, ca in doar cateva zile, aceiasi oameni sa strige: «Rastigneste-l, rastigneste-l!». Vedem din Scriptura cum liderii politici si religiosi ai vremii pot manipula un popor intreg, iar cei care nu raspund manipularii sunt considerati de catre manipulatori ca nefiind «prieteni ai Cezarului». In aceeasi situatie s-a aflat si poporul roman dupa cel de-al doilea razboi mondial. Cu Biserica Greco-Catolica scoasa in afara legii in 1948 de catre regimul comunist pe motiv ca nu a fost prietena a «Cezarului comunist», liderii politici si religiosi ai vremii si-au putut vedea nestingheriti de manipularea unui intreg popor. Apartenenta cuiva in acea perioada la Biserica Greco-Catolica era considerata o «crima impotriva oranduirii socialiste» si pedepsita cu inchisoarea. Intr-o astfel de perioada tulbure, in preajma anului 1972, il vedem pe tanarul Ioan Sisestean riscandu-si propria libertate studiind teologia in clandestinitate pentru a fi preot greco-catolic intr-o Biserica scoasa in afara legii si persecutata. Liderii politici si religiosi ai vremii manipulau poporul spunand ca Biserica Greco-Catolica nu mai exista. Tanarul Ioan Sisestean, de partea cealalta, vedem ca a avut curajul sa isi riste propria viata pentru ca Biserica Greco-Catolica sa existe.”
Vorbind despre intalnirile personale pe care le-a avut cu episcopul Ioan Sisestean, parintele Terhes a spus: "L-am intalnit personal si am stat mai mult de vorba cu dansul in 2008 si 2009 la Blaj, cand am fost prezent la doua sesiuni ale Sinodului Bisericii Greco-Catolice. In cadrul acestor intalniri l-am intrebat pe Preasfintia Sa despre situatia credinciosilor greco-catolici din episcopia de Maramures care, in multe localitati, continua sa fie discriminati. In acest context PS Sisestean mi-a spus: «Doua lucruri as dori sa le vad realizate inainte de a muri: retrocedarea catedralei greco-catolice din Baia Mare si intrarea credinciosilor greco-catolici in biserica din Sisesti».”
Prin scoaterea in afara legii a Bisericii Greco-Catolice in 1948, statul comunist a confiscat proprietatile greco-catolice si le-a dat Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa revolutia anti-comunista din 1989, Statul Roman si Biserica Ortodoxa Romana continua sa refuze retrocedarea acestor proprietati Bisericii Greco-Catolice. In aceasta situatie se afla atat catedrala greco-catolica din Baia Mare cat si biserica greco-catolica din Sisesti, ambele aflate in posesia Bisericii Ortodoxe. La Sisesti, satul de nastere al episcopului, situatia este cu atat mai grava cu cat, de circa 20 de ani, credinciosii greco-catolici din localitate sunt nevoiti sa se roage afara, in cimitirul din jurul bisericii, aflat chiar langa drumul national care leaga Baia Sprie de Cavnic, drum circulat mai ales de camioane si vehicule de tonaj greu.
Comentand aceasta situatie, preotul greco-catolic Hort Gabriel din Sisesti a spus: "Cum v-ati simti ca prin mijlocul bisericii dumneavoastra sa treaca camioane?". Parintele Hort a facut referire la faptul ca, datorita numarului mare de credionciosi greco-catolici, acestia trebuie sa stea de o parte si de alta a drumului in timpul slujbelor religioase, timp in care drumul continua sa fie circulat de camioane si vehicule de tonaj greu.
"Datorita aceleiasi rea vointa si manipulari a liderilor politici si religiosi din Romania de astazi, episcopul Sisestean a murit inainte sa isi vada visul implinit: biserica parintilor sai din Sisesti si catedrala inaintasilor sai din Baia Mare retrocedata", a spus Pr. Terhes. "Curajul pe care l-am vazut la tanarul Ioan Sisestean trebuie sa ne incurajeze pe fiecare dintre noi sa ducem lupta cea buna mai departe", si-a concluzionat Pr. Terhes cuvantul.
Preasfintitul Ioan Sisestean s-a nascut la 11 iunie 1936 in comuna Sisesti, judetul Maramures, fiind mezinul unei familii de tarani binecuvantati cu opt copii. Dupa terminarea scolii primare din comuna natala, urmeaza cursurile Liceului teoretic “Gheorghe Sincai” din Baia Mare. Lucreaza pentru o perioada ca profesor suplinitor, apoi ca laborant intr-o uzina din Baia Mare.
Biserica Greco-Catolica fiind scoasa in afara legii de catre regimul comunist, tanarul Ioan Sisestean studiaza teologia in mod clandestin si este hirotonit preot greco-catolic in secret la 13 martie 1972 de catre Episcopul Dr. Ioan Dragomir. Odata cu caderea regimului comunist si redeschiderea Institutului Teologic Greco-Catolic din Baia Mare a functionat ca profesor de teologie dogmatica. La inceputul anului 1994 a fost numit de catre Preasfintia Sa Lucian Muresan, episcop de Maramures la acea data, ca Vicar al Maramuresului istoric, la Sighetu-Marmatiei.
La 4 iulie 1994, in locul PS Lucian Muresan, numit Mitropolit la Blaj, este numit de catre Roma ca Episcop al Eparhiei Greco-Catolice a Maramuresului. Consacrarea ca episcop a avut loc la 11 septembrie 1994 la Baia Mare, prin punerea mainilor de catre Mitropolitul Lucian Muresan si Episcopii Virgil Bercea si Alexandru Mesian.
A murit pe 12 aprilie 2011 in locuinta sa din Baia Sprie ca urmare a unui stop cardiac, si a fost inmormantat pe 16 aprilie in biserica greco-catolica "Sfanta Maria" din Baia Mare. Alaturi de un mare numar de credinciosi greco-catolici, la inmormantare au participat autoritati locale si peste 160 de preoti si episcopi romano-catolici si greco-catolici din Romania si strainatate. Nuntiul Apostolic Francisco-Javier Lozano, ambasadorului Vaticanului in Romania si Republica Moldova, a fost de asemenea prezent la inmormantare.
In veci pomenirea lui!

Misiunea "Sf. Ioan Botezatorul"
Tustin, California
http://www.sfioan.org