„În perioada 29 iulie – 6 august a avut loc a VI-a editie a Campusului Ecumenic de la Loreto, organizat de Centrul „Papa Ioan Paul al II-lea” din aceeasi localitate.
La acest campus, care a avut ca tema „Saptâmâna Sfânta”, au participat delegatii de tineri de diferite confesiuni (Anglia – anglicani, Suedia si Danemarca – luterani, Italia – romano catolici, Romania – greco-catolici, romano catolici si ortodocsi). Fiecare delegatie a avut posibilitatea sa aleaga o zi din program pentru a pregati momentele de meditatie, discutiile pe grupuri si rugaciunea.
Pe lânga aceste momente de comuniune si rugaciune tinerii au putut sa se roage în casa Sfintei Fecioare de la Loreto, realizându-se în acelasi timp si un schimb de experienta cu parohiile din Dieceza de Fano.
Delegatia organizata de Biroul Pastoral Eparhial pentru Laici din Oradea a fost compusa din tineri proveniti din diferite dieceze si eparhii din România si anume: Arhieparhia de Alba Iulia si Fagaras, Eparhia de Cluj-Gherla, Eparhia de Maramures, Eparhia de Lugoj, Dieceza Romano Catolica de Oradea, Eparhia Greco Catolica de Oradea, fiind însotiti de responsabilii Biroul Pastoral, Pr. Paul Popa si Ramona Dragos.

Marturii ale tinerilor participanti:

“La începutul verii ni s-a propus sa participam la un Campus Ecumenic la Loreto, ne-am bucurat dar am pornit la drum cu multe întrbari. Am decis ca vom fi deschisi la tot ceea ce se întâmpla acolo. Ajungând în Loreto am experimentat ca nu numai tinerii nostri dar si cei de religie anglicana, ortodoxa, luterana sunt la fel de deschisi. La prima rugaciune la care am participat numita: Rugaciunea Luminii, am simtit ca împreuna alcatuim un grup unit în care fiecare are locul lui. Aprinzând lumânarile si asezându-le în jurul altarului am experimentat ce înseamna sa fim uniti în Dumnezeu, decizia era în mâna noastra: vrem sa facem parte din aceasta familie sau nu? Am învatat ca numai cu inima deschisa ai posibilitatea sa te imbogatesti cu aproapele. Diferentele culturale, religioase nu ne-au despartit, ci dimpotriva ne-au învatat ce înseamna diversitatea în unitate. Toti cei care am fost în Loreto credem în acelati Isus care a suferit, a murit pentru noi dar a si înviat. De la El am primit minunea iubirii, pacea, unitatea pe care trebuie sa le aducem oriunde ne aflam. Multumim ca ne-ati oferit posibilitatea sa participam la acest campus ecumenic”.

David Gall si Orsolya Vakon – Dieceza Romano Catolica de Oradea

„Experienta campusului ecumenic de la Loreto din acest an a reprezentat pentru noi un vis împlinit, un vis care a devenit realitate. Împartasirea propriei credinte cu ceilalti participanti de diferite confesiuni, ne-a facut sa întegem faptul ca, cu toate ca avem traditii diferite, de fapt suntem una si acceeasi biserica unita în Cristos. Diferentele ne unesc si ne deschid orizonturile cunoasterii spirituale pentru a deveni ambasadorii noii evanghelizari”.

Amalia Bianca Porutiu si Alexandra Cosbuc – ASTRU Cluj

„Fiecare dintre noi am pornit la drum cu un cuvânt cheie dar, fie ca s-a adeverit sau nu, visul nostru a fost sa participam la acest campus. Deoarece nu am mai participat anii trecuti, am avut parte de un soc. Un soc în sensul bun al cuvântului pentru ca am ramas impresionati de lucrurile, activitatile pe care le-am facut, de frumusetea locului si de tinerii întâlniti. Totodata în cadrul campusului am legat prietenii cu tineri de alte confesiuni si natiuni. În concluzie acest campus a fost o experienta de neuitat si cu siguranta de repetat”.

Ionut Tupita si Madalina Costea – ASTRU Oradea