„În seara zilei de joi 31 iulie 2014, Parintele Jean Baptiste Robin, primul Rector al Sanctuarului Arhiepiscopal Major de la Carbunari, s-a întors în casa Tatalui ceresc.
Calugarul de origine franceza Jean Baptiste Robin, a vietuit ca pustnic în Sanctuarul de la Carbunari închinat Fecioarei Saracilor (Blaj), în cinstea Aparitiilor Preasfintei Fecioare Maria de la Banneux (Belgia), nutrind o mare dragoste fata de Biserica Greco-Catolica din România.
Fusese hirotonit în Catedrala Blajului în data de 14 noiembrie 2004 de catre PF Parinte Cardinal Lucian Muresan.
Absolvent al Facultatii de litere, în 1974, Parintele Jean Baptiste pleaca în Africa, în Burkina Faso. Aici îl descopera pe Dumnezeu, având ca model pe celebrul calugar francez Charles de Foucault, care a pustinicit în Sahara. Acesta i-a fost model si ajutor în descoperirea valorilor vietii pustnicesti si a minunii contemplatiei. Dupa un timp, revine în Franta, dar îndata se hotaraste sa plece în Haiti, unde se întareste în hotarârea de a deveni monah. Întors în Franta, intra în ordinul calugaresc al benedictinilor, din care se retrage pentru a trai autentica viata de sihastru.”
“Pustniceste în Muntii Pirinei timp de 14 ani, unde descopera tainele picturii bisericesti. În anul 1999 traieste o experienta deosebita. La auzul aclamatiilor multimii credinciosilor adunati la Sfânta Liturghie a celebrata de Papa Ioan Paul al II-lea cu ocazia vizitei în România, `Unitate! Unitate!` fratele Jean-Baptiste se hotaraste sa vina în tara noastra. Dupa câteva popasuri prin felurite locuri, s-a hotarât sa ramâna la Carbunari, unde l-a servit pe Domnul pâna la sfârsitul vietii sale.

Sursa: http://e-communio.ro/, http://www.catholica.ro/