Cu binecuvântarea PSS Virgil Bercea, în ultima noapte de vineri spre sâmbătă din luna mai (27-28 mai 2022), lună dedicată cu predilecție Sfintei Fecioare Maria, s-a desfășurat la parohia greco-catolică „Nașterea Maicii Domnului” din Haieu – Băile „1 Mai” a o sută treizecea Noapte de Veghe și rugăciune a Reuniunii Mariane sacerdotale din România. «Veniți la Mine toți cei osteniți și împovărați și Eu vă voi da odihna. (Mt.11, 28)» a fost tema acestei ediții și totodată îndemnul păstorului locului, PS Virgil Bercea, în cuvântul de bun-venit adresat celor peste 400 de pelerini ajunși în Băile „1 Mai” din mai multe zone ale țării: Eparhia de Maramureș, Dieceza de Moldova, Arhieparhia de Alba-Iulia și Făgăraș, Eparhia de Lugoj, Eparhia de Cluj-Gherla și Eparhia de Oradea.

Întreg programul Nopții de Veghe a fost însoțit de zece preoți din mai multe eparhii și persoane consacrate, care au răspuns invitației de a se ruga neîntrerupt pentru douăsprezece ore împreună cu credincioșii Sfintei Fecioare Maria. Rugăciunea Sf. Rozariu (misterele de bucurie) care a succedat salutul de bun-venit a fost animată de Reuniunea Mariană Oradea, înainte de Sf. Liturghie în rit bizantin celebrată de gazda acestei ediții, pr. Ștefan Madarasi, urmată de rânduiala Vecerniei, celebrată de pr. Olimpiu Todorean, președinte Caritas Eparhial Oradea. Acatistul Fericiților Episcopi Martiri cântat de teologii Seminarului Greco-Catolic „Sfinții Trei Ierarhi” din Oradea sub îndrumarea maestrului dr. Radu Mureșan a readus vie imaginea celor care ne-au arătat drumul sfințeniei prin puterea martiriului, izvorâtă cu certitudine dintr-o neîncetată rugăciune. Misterele de durere ale Sfântului Rozariu conduse de credincioșii parohiei greco-catolice din Băile „1 Mai” au precedat Sf. Liturghie în rit latin celebrată de pr. Gabriel Ciubotariu (Congregația Don Orione) împreună cu ceilalți preoți prezenți.

Un moment deosebit și reprezentativ pentru fiecare Noapte de Veghe a fost Adorația Euharistică condusă de pr. Emil Ghiurcă, promotorul acestor nopți de rugăciune în România, încă de la începutul noului mileniu. După momentul agapei frățești de după miezul-nopții, a urmat Paraclisul Maicii Domnului condus de pr. Orest Nechita, preot în parohiile Bocșa și Bobota (Șimleu Silvaniei), Rozariul Milostivirii Divine cu rugăciunea de Consfințire la Preasfânta Inimă a lui Isus, condus de pr. Alexandru Chivari din parohia „Sf. Dumitru” Sânmartin (Oradea), și Canonul Domnului nostru Isus Cristos ținut de pr. Vasile Răzvan Iacob, Vicar judecătoresc al Eparhiei de Oradea, care a celebrat și Sf. Liturghie de încheiere a Nopții de Veghe, în zorii dimineții de sâmbătă, 28 mai a.c.. Credincioșii parohiei gazdă au condus înainte de aceasta Misterele de Mărire ale Sf. Rozariu. Un sprijin nespus a fost adus de tinerii din ASTRU Oradea care au fost voluntarii acestei Nopți de Veghe la Haieu – Băile „1 Mai” , transmisă în mondoviziune și online de Maria TV, împreună cu Radio Maria.

„Ne-am rugat împreună pentru pace, în mod deosebit în Ucraina și în zonele afectate de război despre care auzim mai puțin  dar există – spune pr. Ștefan Madarasi din parohia „Nașterea Maicii Domnului” – pentru intențiile Sfântului Părinte Papa Francisc ca Biserica Universală să primească de la Spiritul Sfânt tăria de a se reînnoi în Lumina Evangheliei; o altă intenție de rugăciune a fost cea dedicată Milostivirii infinite a Lui Dumnezeu prin sacramentul spovezii și nu în ultimul rând ne-am rugat pentru tineri, în special pentru cei care se pregătesc pentru căsătorie: ca prin Biserică ei să crească în iubire, generozitate, fidelitate și răbdare”. Bucuria de a fi fost aici împreună este cu atât mai mare cu cât în urmă cu doi ani, în martie 2020 când era programată această Noapte de Veghe în bisericuța noastră, pandemia ne-a obligat să ne unim în rugăciune doar prin intermediul mass-media, mulțumind cu acest prilej Radio Maria care atunci a făcut posibil acest lucru, iar acum, alături de Maria TV ne-a adus împreună cu toți cei care ar fi dorit să fie aici, dar nu au reușit să ajungă”.

În biserica greco-catolică din stațiunea Băile „1 Mai”, pelerinii și-au putut lăsa intențiile personale în mâinile Sf. Fecioare Maria Bambina, a cărei copii originale se află în Biserică, și la umbra statuii Sf. Fecioare Maria de la Fatima, ale căror mesaje l-a inspirat în 1943 pe preotul italian Fericit Luigi Novarese să dea ființă Reuniunii Sacerdotale Mariane la Roma, din dorința Papei Pius al XII-lea, iar pe pr. Emil Ghiurcă, să facă prezentă această inițiativă în țara noastră.

 

„Bucuria prezenței, aceasta descrie pe scurt Nopțile de Veghe care, prin meditație continuă și rugăciune sinceră, poate fi simțită de orice pelerin. Am ajuns la a 130-a ediție, mulțumindu-i Sfintei Fecioare că șirul acestor nopți de rugăciune, o dată la două luni, nu a fost întrerupt nici măcar în timpul pandemiei pe care am trăit-o cu toții, perioadă când au fost transmise online și la radio”, concluzionează pr. Emil Ghiurcă din parohia „Schimbarea la Față” din Ștei (Beiuș), inițiatorul Nopților de Veghe în România, din anul 2000.

Bucuria prezenței mijlocită de Maica Domnului este cea care vă îndeamnă să participați și la următoarea Noapte de Veghe, care va avea loc pe 22 iulie 2022, în Eparhia de Cluj-Gherla, la Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca!

M. Caba