„Trei zile, 4-7 iulie, a.c., au dedicat unui eveniment aniversar prima promotie de absolventi ai Institutului Teologic de Grad Universitar Oradea (aceasta fiind denumirea oficiala la acea vreme). În 1994 au finalizat studiile 78 de absolventi, majoritatea fiind ulterior hirotoniti preoti iar o alta parte au ramas laici urmând alte vocatii. La întâlnirea de 20 de ani de la absolvire au confirmat participarea 48 de persoane, ceilalti din motive tehnice nu au putut fi contactati sau nu au putut participa.
Întâlnirea a debutat cu sosirea participantilor, vineri seara, a continuat sâmbata dimineata cu Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Gheorghe din incinta seminarului, urmata de un parastas pentru cei adormiti în Domnul, preoti profesori si preoti colegi.
Sfânta Liturghie a fost celebrata de preotii absolventi, de PS Virgil Bercea, si PS Alexandru Mesian, invitat special, deoarece în Eparhia de Lugoj sunt doisprezece dintre preotii absolventi si, singurul preot profesor în viata, parintele Ioan Bota. În cuvântul sau, PS Alexandru, printre altele a amintit si de faptul ca se împlinesc 20 de ani si de la numirea ca episcopi de catre Papa Ioan Paul al II-lea a PS Virgil Bercea episcop de Pupiana si auxiliar de Blaj, iar a sfintiei sale episcop coadjutor de Lugoj.
Dupa micul dejun, absolventii s-au regasit în Aula Magna pentru strigarea catalogului iar sotiile acestora s-au întâlnit în Aula 3 unde, împreuna cu parintele Mihai Tegzes, au discutat despre Taina Casatoriei si importanta rugaciunii în familie.
La strigarea catalogului, fiecare absolvent si-a prezentat activitatea pastorala si situatia familiala în cei 20 de ani de la absolvire. Un vicar foraneu, opt protopopi si doi protopopi onorari a dat prima generatie de absolventi.
În cuvintele lor, s-a reamintit cum Domnul ne-a chemat, la fel ca în primele veacuri, din familii, de la locurile de munca, din industrie, din agricultura, din învatamânt, de pe bancile liceului si din alte locuri pentru a fi pescari de oameni.
În prima generatie au fost chemate peste 141 de persoane dar au ramas si au absolvit doar 78 de persoane. Au fost tineri de la 18 ani si pâna la persoane de 60 de ani. Chemarea a fost mare, secerisul se apropia dupa eliberarea bisericii greco-catolice, dar seceratori erau putini dupa zeci de ani de oprimare comunista. Începuturile au fost grele. Lipsa spatiilor, conditiile, mai apoi precare, frecventa redusa, doar la sfârsit de saptamâna, nu a facut altceva decât sa motiveze studentii ca trebuie, cu orice pret sa se pregateasca pentru seceris, mai ales ca erau vremuri în care trebuia sa intri printre lupi. Prezenta profesorilor, îi amintim cu drag pe cei plecati dintre noi: preot profesor Fernea Vasile, preot profesor Erdei Ioan, profesor Oros Iuliu dar si pe parintele, înca în viata si înca foarte activ, profesor Ioan Bota ne-au facut sa prindem drag de aceasta Biserica.
„Lectia” a fost tinuta de parintele profesor universitar, dr. Ioan Bota, prelat papal, veteran de razboi si colonel în rezerva care a vorbit despre „Rolul preotului în societatea noastra contemporana”. În cuvânt a amintit despre „catehizarea credinciosilor la nivelul vârstei fiecaruia prin lectii în scoala, predici în biserici, conferinte, etc.; folosirea mijloacelor mass-media; organizarea de activitati culturale; relatii mai bune cu parohiile ortodoxe, preotii si credinciosii lor”. Accentul a fost pus pe faptul ca „preotul trebuie sa fie un om cult, citit, orientat nu numai în problemele bisericesti, ci si în cele lumesti: politice, economice, agricole, medicale”. Si, a concluzionat parintele Bota, „preotul sa fie apostol al culturii iubirii, nu functionar bisericesc”.
În cuvântul de încheiere al acestui moment, PS Virgil ne-a încurajat si a subliniat câteva aspecte pe care le-a retinut importante din cuvântarile noastre.
Dupa masa de prânz participantii au avut liber pentru vizitarea orasului, având în vedere ca o parte veneau din alte dieceze, iar la ora 18:00 s-a celebrat slujba vecerniei în biserica Sfântul Gheorghe. Seara de sâmbata s-a încheiat cu o masa festiva.
Duminica dimineata, preotii s-au reunit în fostul amfiteatru al Liceului Teologic Iuliu Maniu, în amintirea primei perioade unde s-au desfasurat cursurile, de unde au si plecat apoi în procesiune spre catedrala Sfântul Nicolae.
Liturghia solemna a fost pontificata de PS Virgil Bercea care, în predica sa, a vorbind despre credinta sutasului în Cuvântul lui Isus, a vorbit si despre „credinta” care au avut-o în urma cu 24 de ani tineri si adulti de a raspunde chemarii lui Isus, „credinta” care i-a facut sa finalizeze studiile, „credinta” care i-a trimis sa redeschida parohii, în conditii nu tocmai usoare, „credinta” care i-a facut sa fie statornici în biserica greco-catolica, „credinta” care îi va ajuta sa continue ceea ce au început, „credinta” în cuvântul Domnului sa le fie far calauzitor.
Dupa Sfânta Liturghie, absolventii, laici si preoti împreuna cu sotiile s-au regasit în sala de festivitati, fosta capela a parohiei Sfântul Nicolae si pentru multi dintre ei locul unde au fost hirotoniti întru preotie, pentru o agapa frateasca si de ramas bun, cu speranta ca urmatoarea întâlnire sa fie nu peste zece, ci peste cinci ani.