„În cadrul Adunarii Eparhiale din data de 12 mai 2015, a fost anuntat noul Vicar General al Episcopiei de Oradea, în persoana parintelui Olimpiu Todorean.
Parintele Olimpiu Grigorescu Todorean s-a nascut la Târgu Lapus, în Maramures, acum 45 de ani. A absolvit Institutul Teologic Greco-Catolic din Oradea, la specialitatea ”Teologie morala”. Si-a continuat studiile la Verona, în Italia, în cadrul Studio Teologico San Zeno, affiliato alla Pontificia Universita Lateranense. Este casatorit si are doi copii, studenti.
A activat ca administrator parohial la Parohia Voievozi, capelan la Spitalul Clinic de Neurologie si Psihiatrie Oradea, preot paroh la Parohia Sf. Gheorghe Oradea, este redactor coordonator al revistei ”Vestitorul” a Eparhiei Greco-Catolice de Oradea si presedinte, din 2004, al Asociatiei Caritas Eparhial Oradea.
A contribuit la amenajarea si construirea unor capele, biserici si centre sociale, a înfiintat o statie de radio cu circuit închis, ”Radio Pace”, în Spitalul Clinic de Neurologie si Psihiatrie Oradea, a înfiintat Asociatia Caritas Eparhial Oradea, editeaza revistele ”Calea Desavârsirii” si ”Vestitorul”.
Dupa ce a condus cu pricepere si daruire, timp de mai bine de un deceniu, Asociatia Caritas Eparhial Oradea, reusind sa o impuna ca un actant important în peisajul social al orasului, pr. Olimpiu Todorean a acceptat o noua provocare, aceea de a prelua functia de vicar general al Eparhiei Greco Catolice Oradea. Iata care sunt obiectivele sale, pentru urmatorii trei ani.
O importanta aparte o ocupa cele de realizat pe termen scurt, si anume stabilirea unui set de proceduri si standarde interne, la nivel de Curie, urmate de evaluarea personalului care lucreaza în Curie si a fiselor de post, propunerea unui vicar responsabil cu persoanele laice, ad experimentum, stabilirea unui set de proceduri si standarde pentru parohii, în vederea pregatirii vizitelor canonice, cunoasterea realitatilor eparhiei la nivel de parohie, prin prezenta noului vicar general la Sfânta Liturghie, mai întâi în parohiile din Oradea si din împrejurimi, iar apoi din întreaga eparhie.
Obiective pe termen scurt sunt formarea unei echipe de lucru din care vor face parte: economul eparhial, expertul contabil, juristul, vicarul responsabil cu preotii, vicarul responsabil cu laicii, întâlniri operative cu echipa si cu responsabilii de departamente sau proiecte, o data pe saptamâna, realizarea unui plan de venituri si cheltuieli initial, inventarierea proprietatilor si a bunurilor episcopiei, planificarea bugetului, finalizarea Planului Integrat de Dezvoltare (PID), inventarierea proiectelor de infrastructura, la nivelul eparhial, aflate în desfasurare si rezolvarea chestiunilor curente de natura administrativa.
Preluarea acestui post implica si o privire înainte pe mai multi ani – astfel, pr. Olimpiu Todorean, noul vicar general al Eparhiei, a conturat, ca obiective pe termen mediu si lung, urmatoarele: inventarierea bunurilor protopopiatelor si a parohiilor, sporirea transparentei decizionale, pregatirea vizitelor canonice în fiecare parohie, pe care episcopul le va face cel putin o data la 5 ani, potrivit Codului Canoanelor Bisericilor Orientale si a Conciliilor Provinciale, formarea unei echipe de consilieri laici din domeniile: cultura, administratie, sanatate si legislatie, organizarea cursurilor de vara pentru toti preotii, organizarea exercitiilor spirituale pentru preoti.
Parintele vicar general se declara deschis la sugestii si subliniaza ca regulile dupa care lucreaza, si care sunt si cerinte pentru colaboratori, sunt deschiderea, sinceritatea si responsabilitatea, asigurându-i, cu ocazia acceptarii acestei noi încercari, ca tot ceea ce va întreprinde va fi spre binele Eparhiei Greco-Catolice de Oradea. De asemenea, pentru a-si îndeplini misiunea, va aprecia deschiderea, sustinerea si rugaciunile tuturor.