Excelenta Voastra,

Domnule Presedinte,
Vizita pe care o faceti astazi la Colegiul Pontifical Pio Romeno de la Roma, dupa întâlnirea cu Sfântul Parinte Papa Francisc, ne onoreaza. Permiteti-mi ca în numele întregului cor episcopal al Bisericii Greco-Catolice Române sa Va spun “Bine ati venit” aici, în aceasta casa, fondata de Papa Pius al XI–lea în 1937, în care s-au pregatit sub egida Romei mai multe generatii de oameni de caracter. Oameni care, punându-se în slujba lui Dumnezeu, au sprijinit acele valori ce nu apun din constiintele oamenilor oricât ar fi viata de grea. Pio Romeno, singura institutie româneasca sub egida Sfântului Scaun (Vaticanului), a devenit astfel expresia universalitatii omului care îl poarta pretutindeni pe Cristos.

Sfântul Parinte Benedict al XVI-lea, Papa emerit, spunea ca adevarata criza este cea a credintei, a moralei. Calea pe care România se afla astazi este una de vindecare dupa perioada persecutiei comuniste si de revenire la normalitate. O normalitate a lucrurilor bine facute. Credem ca Biserica Greco-Catolica, prin harul Bunului Dumnezeu si sub ocrotirea Maicii Sfinte, poate fi si astazi, asa cum a dovedit-o pe întreaga durata a existentei sale, o institutie care sa sustina un astfel de proces. Fiindca libertatea, în special cea religioasa, dreptul la exprimare, justitia, în toate formele ei, atât de necesare si astazi, sunt drepturi pentru care episcopii, preotii si credinciosii nostri au fost dispusi în timpul persecutiei comuniste sa-si puna în joc libertatea si viata.

Pentru orice tara, legatura cu Sfântul Scaun al Romei este un semn de deschidere si de întelepciune. În România de dupa eliberare, aceasta legatura ilustreaza nu numai regasirea unei traditii civice evidente si naturale, dar mai ales expresia aspiratiilor societatii românesti libera sa respecte demnitatea umana si principiile democratice ale statului de drept.

Prezenta Excelentei Voastre, Domnule Presedinte, ne onoreaza si constituie pentru noi ocazia de a Va asigura de întregul sprijin si toata sustinerea. Sub ocrotirea Fecioarei Maria, careia îi este încredintat acest Colegiu, suntem plini de speranta înspre un viitor în care prin efortul tuturor, Tara noastra sa fie vrednica de minunatul titlu: “Gradina a Maicii Domnului”!

Primiti, Va rog, expresia înaltei mele pretuiri si stime, în numele întregii Biserici Greco-Catolice.

Sursa:http://www.e-communio.ro

Arhiepiscop si Mitropolit de Alba-Iulia si Fagaras

Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica