„În data de 10 mai, elevii Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea au participat la pelerinajul ce se organizeaza anual la Sighetu Marmatiei în cinstea episcopilor, preotilor si a tuturor persoanelor care nu s-au lepadat de Dumnezeu si de Biserica Lui în timpul prigoanei comuniste, murind si fiind îngropati în cimitirul saracilor.
Plini de emotie am plecat si noi, dis de dimineata, din Oradea cu dorinta de a vedea unde si-au petrecut ultimii ani de viata înaintasii nostri. Cu toate ca drumul a fost lung, nimic nu ne-a putut departa de la scopul nostru si anume acela de a ne uni în rugaciune cu atâti alti pelerini, de pe alte meleaguri care, la fel ca si noi, au sacrificat totul pentru a se uni în rugaciune cu episcopii si preotii prezenti. Centrul acestui pelerinaj a fost Sf. Liturghie celebrata de PF Cardinal Lucian împreuna cu toti episcopii Bisericii noastre, cu PS Petru Gherghel de la Iasi si cu toti preotii prezenti – elevii având ocazia sa primeasca Trupul si Sângele Domnului dar si o multime de binecuvântari. Dupa terminarea Sf.Liturghii cu toti ne-am hranit din bucatele aduse de localnici iar dupa aceea am plecat spre Memorial unde am putut vizita celulele patronilor liceului nostru: Iuliu Maniu si PS Ioan Suciu, acestia stingându-se din viata în aceasta închisoare.
Pelerinajul nostru a mai cuprins si vizitarea celebrului Cimitir Vesel de la Sapânta, loc în care am putut admira arta si obiceiurile locului. Am vizitat de asemenea noua biserica greco-catolica din Carei, o biserica foarte frumoasa în care se gasesc o serie de capodopere sculptate în piatra, având o pictura interioara deosebita dar care are si o minunata curte exterioara. Biserica ne-a fost prezentata de parintele protopop de Carei, Radu Filip, acesta subliniind faptul ca biserica este o îmbinare între stilul latin si cel bizantin.
Cu totii am fost foarte încântati de locurile vazute si speram ca martirii nostri se vor ruga la Bunul Dumnezeu sa ne pazeasca si sa ne calauzeasca în tot ceea ce facem.