„Moment de importanta istorica, vineri, 15 mai 2015, în Vatican, pentru relatiile dintre România si Sfântul Scaun. În ziua în care se împlinesc 25 de ani de la restabilirea relatiilor diplomatice dintre cele doua state, papa Francisc a primit vizita oficiala a presedintelui Klaus Iohannis.
Întâlnirea dintre Suveranul Pontif si presedintele României a început în jurul orei 10.30. Papa a adresat colocvial lui Klaus Iohannis un scurt salut în limba germana, dupa care s-a folosit de italiana. La rândul sau, presedintele României a raspuns cu amabilitate în limba germana, iar succesiv s-a exprimat în limba româna. Colocviile la cel mai înalt nivel au durat aproximativ 35 de minute. A urmat prezentarea delegatiei oficiale a României.
La traditionalul schimb de daruri, presedintele Iohannis, alaturi de sotia sa Carmen, i-a daruit Papei o medalie comemorativa privind originea crestinismului în România si o litografie cu orasul Sibiu în care se profileaza bisericile diferitelor confesiuni si minoritati lingvistice. Sfântul Parinte i-a oferit presedintelui o medalie reprezentând ”Îngerul pacii”, care îmbratiseaza în mod ideal pamântul si striveste sarpele, simbol al dezbinarii si razboiului, alaturi de exhortatia sa apostolica ”Evangelii gaudium”. Este prima vizita oficiala a presedintelui României Klaus Iohannis la Vatican.
Redam mai jos comunicatul Salii de Presa a Sfântului Scaun:
Suveranul Pontif a primit vineri, 15 mai, vizita oficiala a presedintelui României, Klaus Werner Iohannis, împreuna cu suita. Dupa întrevederea cu papa Francisc – se precizeaza într-un comunicat al Salii de presa a Sfântului Scaun – Klaus Iohannis a avut o întrevedere cu cardinalul secretar de Stat, Pietro Parolin, însotit de secretarul pentru Raporturile cu Statele, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher.
În cadrul colocviilor cordiale, prilejuite de cea de a XXV-a aniversare de la restabilirea relatiilor diplomatice între Sfântul Scaun si România, care s-au reluat pe 15 mai 1990, s-a vorbit despre raporturile bilaterale, caracterizate de o colaborare rodnica, precum si de relatiile dintre autoritatile statale si comunitatile catolice locale, si de buna convietuire dintre minoritati.
De asemenea, încheie comunicatul, pe parcursul convorbirilor s-au abordat tematici referitoare la diverse regiuni ale lumii.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va