„Tentatia supravietuirii face ca viata consacrata sa fie sterila, dupa cum a amintit papa Francisc în omilia Sfintei Liturghii prezidata joi dupa-amiaza, în bazilica vaticana, cu participarea a numerosi membri ai institutelor de viata consacrata si ai societatilor de viata apostolica. La celebrarea euharistica, prilejuita de Ziua Mondiala a Vietii Consacrate, ce coincide cu sarbatoarea Întâmpinarea Domnului, pontiful le-a cerut calugarilor si calugaritelor sa-i ajute pe frati sa "poarte crucea" pentru ca lumea este ranita si implora revenirea la viata.
Un lung sir de calugari si calugarite au intrat în bazilica vaticana în procesiune, tinând în mâini lumânari aprinse, binecuvântate de Sfântul Parinte, înaltând Domnului imnuri ce trimiteau cu gândul la cântarea de lauda a batrânilor Simeon si Ana, la vederea în templu a Pruncului Isus, moment ce confirma prezenta Domnului în mijlocul poporului sau, despre care pontiful a spus:
Papa Francisc: «Da, doar aceasta ne va restitui bucuria si speranta, doar aceasta ne va salva de la o atitudine de supravietuire. Doar aceasta va face rodnica viata noastra si ne va mentine vie inima: punerea lui Isus acolo unde trebuie sa stea: în mijlocul poporului sau.»
În contextul "transformarilor multiculturale" în curs, persoanele consacrate trebuie sa fie asadar incluse în aceste mari transformari, fiind plamada a acestor mase, potrivit propriei carisme, punând mâna pe plug pentru a face sa creasca grâul semanat de multe ori în mijlocul zâzaniei. Pentru a face aceasta, papa Francisc îndeamna la evitarea comportamentelor defensive, puse în miscare de frica:
Papa Francisc: «A-l pune pe Isus în mijlocul poporului înseamna sa ai o inima contemplativa, în masura sa recunoasca cum Dumnezeu parcurge strazile tarilor noastre, ale oraselor si cartierelor noastre. A-l pune pe Isus în mijlocul poporului înseamna asumarea crucii fratilor nostri, cu dorinta de a-i ajuta. Înseamna sa vrei sa atingi ranile lui Isus în ranile lumii ranite, ce implora revenirea la viata. Sa ne alaturam lui Isus prezent în mijlocul poporului sau. »
Oprindu-se asupra "tentatie de a supravietui" care se poate instala încetul cu încetul în noi si în sânul comunitatilor noastre, pontiful a spus ca un astfel de comportament ne face sa fim "reactionari", "tematori", proiectându-ne în trecut, spre gesturi glorioase dar trecute care, în loc sa suscite creativitatea profetica a fondatorilor, ne conduce la evitarea provocarilor din prezent:
Papa Francisc: «Psihologia supravietuirii înlatura forta carismelor noastre, ducând la domesticirea lor, facându-le sa fie 'la îndemâna', privându-ne însa de acea forta creativa suscitata de acestea si trezind în noi dorinta de a proteja mai curând spatii, edificii sau structuri în loc sa facem posibile noi actiuni. Tentatia supravietuirii ne face sa uitam harul, ne face profesionisti ai sacrului dar nu tati, mame sau frati ai sperantei, la profetizarea careia suntem chemati. »

Sursa: http://ro.radiovaticana.va