„La fel ca în anii trecuti, si în acest an, la Curtuiuseni s-a organizat Saptamâna de rugaciune pentru unitatea crestinilor. Crestinii din Canada au propus pentru meditatie si rugaciune textul din prima Scrisoare catre Corinteni a Sfântului Apostol Pavel: „Oare s-a împartit Cristos?”
Timp de 18 luni Apostolul Pavel a vestit aici Evanghelia si a pus bazele unei noi comunitati crestine. Dupa plecarea lui altii vor continua activitatea apostolica, dar noii crestini riscau sa fie legati mai mult de persoana celui care vestea Evanghelia decât de Mântuitorul Cristos.
„Eu sunt al lui Pavel, spuneau unii, altii: Eu sunt al lui Apollo, sau Eu sunt al lui Petru”. Sfântul Pavel spune ca schismele sunt necesare o anume perioada de timp si ca Domnul stie de ce: pentru a ne pune la încercare, pentru a ne antrena, pentru a ne face sa ne maturizam, pentru a ne face umili. Dar, în acelasi timp, noi suntem obligati sa mergem spre unitate.
Unitatea oamenilor în diversitatea lor a devenit posibila, caci Dumnezeu, acest unic Dumnezeu al cerului si al pamântului, s-a aratat noua; pentru ca adevarul esential despre viata noastra, despre „ de unde? si spre ce ?” a devenit vizibil atunci când el ni s-a aratat si în Isus Cristos ne-a facut sa vedem propria sa fata. Acest adevar despre esenta sufletului nostru, despre viata noastra si despre moartea noastra, adevar care a fost facut vizibil de Dumnezeu, ne uneste si ne face sa devenim frati. Catolicitatea si unitatea merg mâna în mâna. Si unitatea are un continut: credinta pe care apostolii ne-au transmis-o din partea lui Cristos” (Benedict al XVI-lea).
Anul acesta întâlnirea pentru unitatea crestinior a început în biserica reformata din localitate unde a rostit cuvântul de învatatura noul preot romano-catolic Z. Tatar din textul sus amintit.
A doua zi credinciosii s-au reunit la biserica greco-catolica, unde a predicat preotul reformat Iosif Sabo. Aici a fost invitat de consiliul parohial greco-catolic din Curtuiuseni si parintele Vlad Voicu din Vasad. A treia zi ne-am adunat în biserica ortodoxa, unde a predicat subsemnatul. A patra zi ne-am adunat la biserica romano-catolica din comuna unde a predicat preotul ortodox Iulian Lenghel. Anul acesta pe lânga prezenta mare de credinciosi, a luat parte la rugaciuni si dl. Primar Istvan Nagy cu sotia, toti curatorii de la cele patru culte si domnii consilieri locali.
„Doamne Dumnezeule, care ai adunat deosebite popoare întru marturisirea numelui Tau, Tie ne rugam pentru toate popoarele crestine. Aducându-ne aminte de vrednicia lor mai mare, pe care au avut-o în Biserica Ta, Te rugam, ca inspirati de tine sa o doreasca din nou si sa formeze împreuna cu noi o singura turma sub un singur pastor. Fa ca si ei sa se adape cu învatarurile Sfintior lor Parinti, care sunt si parintii credintei noastre. Apara-i de orice gresala prin care s-ar îndeparta de noi. Iar spiritul întelegerii si al iubirii, care este semnul prezentei Tale între oameni, fa sa aduca în graba ziua, când rugaciunile noastre se vor uni cu ale lor, ca toate popoarele si toate limbile sa recunoasca si sa marturiseasca pe Domnul nostru Isus Cristos, Fiul Tau. Amin”.