Bruxelles

15/11/2013

În urma naufragiului care a costat viata a peste 300 de imigranti care au încercat în van sa ajunga pe insula Lampedusa pe 3 Octombrie 2012, imigratia a devenit subiectul numarul unu în toate tarile europene. Aceasta strategie a atins inimile multora însa a focalizat în acelasi timp si spiritele asupra necazului acestor imigranti cât si asupra modului în care acestia au fost tratati. De altfel, faptul ca mai mult de 20.000 de oameni s-au putut îneca în ultimii ani în tentativa de a traversa Marea Mediterana, ar trebui sa ne puna pe gânduri. Episcopii COMECE au consacrat acestui subiect întreaga lor întâlnire plenara care s-a tinut la Bruxelles între 12-15 Noiembrie pe tema fenomenului actual al imigratiei si al azilului în cadrul Uniunii Europene.

O abordare mai umana asupra Imigratiei
În abordarea acestui subiect, este important sa facem diferentierea între imigratia regulata si cea neregulata. Episcopii considera ca, desi cadrul legal trebuie în toate situatiile respectat, acesta ar necesita sa aiba o abordare mai flexibila si o deschidere pentru situatiile umane particulare.
Un functionar din cadrul Comisiei Europene (Directia Generala de Afaceri Interne) a prezentat episcopilor cadrul legal în care sunt tratate chestiunea imigrantilor si a azilului. Chiar daca se dispune de instrumente juridice pentru o aplicare uniforma a acesteia într-un mod uniform, statele membre le aplica într-un mod diferit. Statele membre cu iesire la Marea Mediterana considera astfel ca au o sarcina prea mare de purtat. Episcopii au primit în acest sens o scrisoare din partea confratelui lor maltez care facea apel în scrisoarea lui la mai multa solidaritate în raport cu tara sa. Este asadar important ca toate tarile sa fie solidare între ele cu privire la acest subiect.
În cazul în care modul pacific de viata ori conditiile economice si sociale din tara lor de origine le-ar permite, cu siguranta majoritatea imigrantilor ar prefera sa ramâna în tara lor si sa traiasca împreuna cu familiile lor. Un mai mare ajutor fata de tarile de origine ale acestora, ar putea incita candidatii la imigrare sa ramâna în patria lor. Episcopii sunt de parere ca o politica de ajutor orientata în directia tarilor de origine ale acestora cât si înspre tarile de tranzit este necesara pentru a frâna fluxul de imigranti. Iata de ce este necesar sa se dezvolte o politica a imigratiei mai coerenta în cadrul Uniunii Europene care sa fie coordonata mai mult împreuna cu celelalte politici ale Uniunii (cu precadere cu cele comerciale, de cooperare si de afaceri externe).
COMECE insista pentru punerea în aplicare a unei abordari mai umane în politicile de imigratie si de azil si tine sa contribuie prin propuneri în acest sens la modificarile care vor avea lor în anul 2014 cu privire la politicile de afaceri interne ale Uniunii Europene
Episcopii au examinat de asemenea si experienta practica a comunitatii din Madrid în ce priveste integrarea imigrantilor. Autoritatile regionale si locale sunt de fapt actorii cheie ai integrarii imigrantilor. Comunitatile parohiale pot de asemenea juca un rol crucial în primirea si integrarea acestora.

Traficul de finite umane este un scandal
Se estimeaza ca la ora actuala în UE 880.000 de persoane sunt victimele unei retele de trafic de persoane. Este vorba în primul rând de victime de munca fortata, a industriei sexuale sau a traficului de organe. Sclavagismul modern, o emanatie de imigrare neregulata, este de fapt extrem de lucrativa.
Episcopii au primit cu emotie marturia unei femei victime de acest gen de trafic, din cadrul Fundatiei Sophie Hayes. Ei au luat de asemena la cunostinta lupta cu succes purtata împotriva acestor tipuri de crime si planul de salvare si de recuperare pus în aplicare împreuna cu Unitatea anti-trafic Scotland Yard, cu Conferinta Episcopala Engleza si cu cea a Tarii Galilor.
Se pare ca acest model de bune practici si de parteneriat care functioneaza în Regatul Unit, ar putea inspira episcopii catolici, organizatiile si mai cu seama congretatiile religioase din celelalte state membre.

Mai multa ospitalitate în Biserica
Într-un final, episcopii s-au aratat într-un mod particular preocupati de xenofobia ale carei victime devin imigrantii în Europa. Ei atrag atentia asupra faptului ca imigrantii pot reprezenta o sansa atât pentru societatile noastre cât si pentru comunitatile noastre parohiale prin varietatea de talente, de cultura si de competente pe care acestia ni le aduc. Este asadar esentiala primirea lor de catre comunitatile parohiale si ca acestea sa faca tot posibilul ca ei sa se simta acasa printre noi.

Contact: Johanna Touzel, purtator de cuvânt si ofiter de presa COMECE
johanna.touzel@comece.eu Tel +32 (0)2 235 05 15

COMECE este Comisia Conferintelor Episcopale din Uniunea Europeana si cuprinde 26 de episcopi reprezentând toate statele membre ale Uniunii Europene. Pentru mai bine de 30 de ani, COMECE a însotit procesul integrarii europene si si-a oferit reflectiile. COMECE aste astazi partener de dialog al institutiilor europene, dupa cum prevede articolul 17 (3) al Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene.